De oogsttijd van aromatische planten is belangrijk voor de kwaliteit en de hoeveelheid etherische olie die we destilleren. In februari hebben aromatische kruiden in Nederland nog niet genoeg zon gehad en bevatten niet veel etherische olie. Toch vonden we het een leuke opdracht om rozemarijn uit een kas te destilleren en te vergelijken met onze eigen gegevens van eerdere destillaties. 

Henk Ploeger, senior destillateur

Rozemarijn uit de Stadslandbouwkas

Mieke van stadslandbouwkas “De Oude Beer” heeft contact met ons gezocht over het destilleren van rozemarijn. Stadslandbouwkas De Oude Beer is een ecologische kas in Dordrecht waar vrijwilligers kruiden en groenten verbouwen. De stichting heeft vooral een sociale doelstelling en organiseert activiteiten waar verschillende doelgroepen zoals Syrische jongeren, chinese vluchtelingen en eenzame ouderen met elkaar in contact komen. De stadslandbouwkas ligt aan de Rijksstraatweg 108 in Dordrecht.

Mieke heeft met andere vrijwilligers bij een biologische tuinder in de buurt vele kratten rozemarijn uit de kas kunnen oogsten voor rozemarijnolie.

foto’s van rozemarijn destillatie 2024: Mieke Rolff

Rozemarijn destilleren

Mieke kwam met 23 kilo biologische rozemarijn in zes kratten uit een kas in de Dordtse Biesbosch. Allemaal mooie toppen, sommige wel 30 centimeter lang.

De destillatie verliep voorspoedig en Mieke met haar metgezel konden blij terug naar huis met verse rozemarijn olie en flessen hydrolaat.

Krachtig regeneratief rozemarijn

Al eerder hebben Henk en Catharina rozemarijn (Rosmarinus officinalis) gedestilleerd en heerlijke rozemarijnolie en rozemarijnhydrolaat gemaakt. De eerste keer waarover we publiceerden was in 2012. Hiernaast zie je een foto van de opstelling met de koperen ketel, koelemmer en scheitrechter. Je leest in het artikel meer info over chemotypen van rozemarijn.

In 2016 schreven we over rozemarijntoppen destilleren van een biologische kweker. We maakten toen ook een heerlijk hydrolaat van verse toppen. We hebben een chemische analyse laten maken van deze etherische rozemarijn. De olie was niet in te delen in een chemotype.

Daarna hebben we nog een keer biologische rozemarijn van een kweker gedestilleerd in 2021. Ook destilleerden we uit eigen tuin of van buurtgenoten rozemarijn. De etherische olie en hydrolaat is voornamelijk voor eigen gebruik en een kleine hoeveelheid voor de verkoop. Deze plant staat in onze top 3 van destilleerplanten van het geurende grondstoffenproject.

Vergelijking van opbrengst rozemarijn etherische olie.

 

feb 2012 aug 2016 aug 2021
feb 2024
FR NL NL NL kas
gedroogd vers        halfdroog vers
8 mL 130 mL 100 mL 50 mL
0,68 % 0,59 % 0,54 % 0,20 %

Geneeskracht van rozemarijn

Rozemarijn is vitaliserend en opwekkend. Rozemarijn stimuleert de bloedsomloop en doorbloeding, ook van de hoofdhuid. Rozemarijn helpt bij concentratie en heeft geheugen verbeterende eigenschappen.

Eigenschappen: Rozemarijn etherische olie wordt altijd in een verdunning gebruikt. Aromatherapeuten zetten de massage olie in bij luchtweg- en longproblemen. De olie werkt kalmerend op inflammatoire processen (b.v. longen en luchtwegen). Voor het bewegingsapparaat zorgt rozemarijnolie voor een goede doorbloeding en is verkoelend en ontstekingsremmend. 

Gebruik van rozemarijnhydrolaat:
– als verfrissend voetenbadje, tegen vermoeide voeten en zweetvoeten. Niet in de avonduren wegens het opwekkende effect van rozemarijn.  

– als haartonic: meng met warm water in de verhouding 1:1 (1 deel warm water en 1 deel hydrolaat). Spoel je haar hiermee na het wassen, als finishing. 

– culinair in pizzadeeg en rozijnenbrood, of in dressing voor mediterrane salades.

Update mei 2024

Feestelijke lancering bij de stadslandbouwkas

Mieke heeft ons uitgenodigd voor de feestelijk lancering van Rozemarijn hydrolaat en Rozemarijn massageolie bij de stadslandbouwkas De Oude Beer in Dordrecht. Dank voor de rondleiding!

Henk en Catharina genoten van de hoeveelheid verschillende planten in de kas. Wat een leuke plek en wat een goed idee om medicinale planten op deze manier te kweken.

Hydrolaat en etherische olie uit jouw kruiden
Heb je genoeg aromatische planten om etherische olie van te maken?
Neem contact op om te kijken wat we voor elkaar kunnen betekenen.
Jij een uniek product, wij een speciale

destillatie!

Het is mooi om te zien dat we door onze expertise mensen die met aromatische (medicinale) planten werken verder op weg kunnen helpen.

Ben je eigenaar van een tuin of biologische tuinderij, voedselboswachter, plantenveredelaar of kunstenaar? Werk je aan een project om de diversiteit te bevorderen of wil je plantaardige reststromen upcyclen? Wil je jouw biologisch of biologisch dynamische kruidenoogst laten destilleren tot (foodgrade) etherische olie en hydrolaat?

 

We kunnen je ook helpen met het laten maken van een chemische analyse van de inhoudsstoffen. We maken ook een rapportage van de bevindingen.

Mail jouw verzoek naar indekoperenketel@gmail.com