Lavendel van De Kleine Tuin destilleren

Alweer voor de derde keer konden we Lavandula angustifolia ofwel echte lavendel destilleren uit voedselbos De Kleine Tuin in Zundert.

In het voedselbos groeien de lavendelplanten in vier rijen zodat het makkelijk is om de planten te snoeien. Er zijn in 2019 zo’n 200 planten gezet. Sommige planten hebben het niet gered en komend najaar en volgend voorjaar worden deze planten vervangen door stekken.

Eindelijk was het een paar dagen droog en warm weer en heeft Rian haar lavendelplanten geknipt. Doorgaans worden de bloeiende uitlopers tussen 15 juli en 15 augustus geoogst voor de olieproductie.

Rian heeft haar planten vrijdagmiddag geknipt en zaterdagmorgen naar de destilleerwerkplaats gebracht. Binnen 20 uur lagen de lavendeltoppen in de destilleerketel.

Lavendelhydrolaat van vers geplukte lavendeltoppen

Het is een kwestie van goede afstemming wat niet altijd vanzelfsprekend is, omdat er een heleboel factoren bij elkaar komen om een oogst goed te verwerken.

Gelukkig werkte dit keer het weer mee. We hebben te maken gehad met onstuimige buien en veel bewolking de laatste weken. Nu hadden we een paar dagen droog en warm weer. Dat is ideaal weer om op het heetst van de dag de lavendel te knippen. In ieder geval kwam Rian met de goed gedroogde oogst in een hoeslaken naar de werkplaats.

En het lijkt erop dat de groeiomstandigheden dit seizoen ook goed waren. De lavendel heeft niet veel last gehad van al die regen op de zandgrond. Er was wel weinig zon afgelopen weken.

Henk heeft de lavendel in kratten gewogen en het plukgewicht genoteerd. Dat plukgewicht wil je weten om na de destillatie de opbrengst te kunnen berekenen.

Waarom is die afstemming over het moment van plukken en het destilleren zo belangrijk? Dit keer wilde we naast een mooie lavendelolie van Brabantse bodem ook vers lavendelhydrolaat maken. Het hydrolaat van lavendel dat maximaal 24 uur heeft gedroogd na de oogst bezit de wateroplosbare aromatische bestanddelen uit de plant. Het bevat het cellulair water met haar vele toepassingen.

Lavendelhydrolaat van vers geplukte lavendeltoppen

Deze destillatie lag dus de focus op een uniek product, namelijk vers lavendelhydrolaat. Het hydrolaat kent vele toepassingen en elke keer leren we weer nieuwe manieren om hydrolaten in te zetten. Dat kan op culinair vlak zijn of tegen allerlei kwaaltjes of het huishouden, of in de tuin. Met vers lavendelhydrolaat zijn vele mogelijkheden. Nèt weer wat anders als hydrolaat van gedroogde lavendel of lavandinbloemen.

Brabantse lavendelolie is een uniek product

We hebben deze destillatie volgens onze gestandaardiseerde procedure uitgevoerd volgens het boekje. De opbrengst aan etherische olie was boven 1%.

We konden ons verheugen op een mooie opbrengst aan etherische olie. Heel bijzonder dat we het ambacht van stoomdestilleren elke keer weer kunnen uitvoeren om zulke fijne lavendelolie te mogen maken.

Bestellen

Gebruik onderstaand formulier om te bestellen. Je kan ook bestellen door een e-mail te sturen aan indekoperenketel@gmail.com

Je krijgt een e-mail met de bankgegevens om te betalen.

Stuur mij

14 + 8 =

samenwerking lavendeldagen

We hebben twee lavendeldagen georganiseerd met een bezoek aan De Kleine Tuin en een workshop in de destilleerwerkplaats.