Destilleerplanten voor geurende grondstoffen –
lavendel, rozemarijn en salie

Catharina is in 2021 begonnen met het project Geurende grondstoffen. De bedoeling is om bij verschillende locaties, de zogenaamde ‘nurseriers’, aromatische planten weg te zetten. En deze planten verzorgen, stekken en vermeerderen en uitwisselen tussen de deelnemers aan het project.

Het is een circulair plan voor gezonde bodem, veel biodiversiteit en het produceren van lokale Brabantse producten.

De eerste drie soorten aromatische planten die we gaan planten zijn lavendel, rozemarijn en salie. Deze drie hebben een goede olieproductie en zijn makkelijk in onderhoud.

“ Mijn droom is om biologische Brabantse etherische olie te destilleren van aromatische en medicinale planten. We maken zo geurende grondstoffen voor unieke Brabantse producten.
Goed voor onszelf en goed voor de natuur. “

– Catharina de Bruin

De start is gemaakt. We zijn een samenwerking aangegaan met Wieke bij het GroenPaviljoen in Tilburg. Daar staan de eerste salieplanten waar we al van geoogst en gedestilleerd hebben. Deze salieplanten hebben we in april 2021 in de grond gezet en hetzelfde jaar konden we in juli al gaan oogsten van de eerste 12 planten. We hadden genoeg om in de destilleerketel te doen en hebben heerlijke saliehydrolaat gemaakt.

We gaan in het voorjaar deze Salieplanten opnieuw stekken en de jonge plantjes verspreiden over verschillende locaties. Als alles meezit, kunnen we dan volgend jaar zomer de eerste biologische salie etherische olie van Brabantse bodem destilleren.

Geurende grondstoffen project

Het project Geurende grondstoffen gaat over het verbouwen (telen, stekken, vermeerderen en verspreiden) van medicinale kruiden en aromatische planten om te verwerken tot etherische oliën en hydrolaten, maceraten, tincturen en andere grondstoffen voor allerlei gezonde producten. Allemaal lokaal en biologische geproduceerd in het Nationaal Park Vincent van Gogh.

Aromatische en geneeskrachtige kruiden zijn vaak heel makkelijk te stekken of op andere wijze te vermeerderen. De bedoeling is om op verschillende locaties in de buurt stekken en kruiden te verbouwen om zoveel mogelijk biodiversiteit toe te voegen voor mensen en de natuur.

Tijdens de bloeiperiode zorgen we voor de juiste manier van oogsten en verwerken van de kruiden. Sommige planten worden eerst gedroogd en andere worden zo vers mogelijk verwerkt.

We hebben een planning om samen met vrijwilligers oogst te verwerken. Bij INDEKOPERENKETEL hebben we jarenlang ervaring met oogsttijd van verschillende kruiden.

Destilleren van medicinale kruiden tot etherische olie gebeurt in samenwerking met INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze. Van hydrolaat en etherische olie worden producten gemaakt zoals zeep, crèmes, spray, alcoholvrije drankjes, massageolie

Wil je meedoen?
We willen graag samenwerken met vernieuwende agrariërs, voedselboseigenaren en iedereen die land ter beschikking heeft en interesse om meer biodiversiteit toe te voegen door planten te stekken, te vermeerderen en te delen in de regio. Mensen die warm lopen voor het kleinschalig verbouwen van destilleerplanten over meerdere jaren. Neem contact op met Catharina en mail naar indekoperenketel@gmail.com

Rozemarijn in Steenoven

De rozemarijn bij ons staan ook al lekker te groeien, dus nog meer olie straks 😉

– Esther

Ook de eerste elf rozemarijnstruiken hebben een plek gevonden in de buurt. In het voorjaar van 2023 worden ook deze planten gestekt en vermeerderd.

De eerste lavendelplantjes in Gilze voor geurende grondstoffen

Aanplant
Het eerste veldje met lavendelplanten is gezet met hulp van Wieke en Jolanda aan de Veldstraat in Gilze. Wat fijn dat eigenaren Wendy en Koen zo enthousiast zijn om de biodiversiteit te verhogen met meer soorten planten op hun terrein. Daardoor kon Catharina de plannen voor dit groeiseizoen uitvoeren met een lavendelveldje.

Op een prachtige dag half april hebben we bergen werk verzet door een stuk weiland af te plaggen en een verhoogd bed te maken met lavendel.Catharina heeft deze cultivar speciaal uitgezocht om de hoge olieproductie.

De ´geultjes´ aan de randen zijn beplant met Pelargonium cantabriegense ´Biokovo´ omdat de bijen er dol op zijn, ze heel goed samengaan met lavendel en niet woekeren maar hopelijk het kweekgras tegenhouden.

Eerst zijn de bedden goed nat gemaakt met grondwater. Als laatste is het geheel afgedekt met een dunne laag verse houtsnippers om het vocht vast te houden.

De eerste oogst
Een paar maanden later konden de plantjes al bijgeknipt worden. Het snoeisel is dezelfde dag gedestilleerd. De opbrengst aan etherische olie valt niet tegen en de geur is superzacht, zowel van de olie als van het lavendelhydrolaat.