Een paar jaar al destilleer ik in het voorjaar takjes en naalden van de lariks (Larix decidua)

De etherische olie van een Lariks heeft een aparte frisse zoetige geur. Dit jaar had ik voldoende olie gemaakt om een aantal flesjes te kunnen verkopen.

gehakselde takjes en naalden

Over de destillatie en de eigenschappen van de lariksolie heb ik in 2012 een bericht geschreven.

Ik was eigenlijk ook wel benieuwd naar de toepassingen van het hydrolaat. In 2012 heb ik wat hydrolaat, waaronder die van lariks geruild voor een aantal stukken zeep met Evelien van Werfzeep.
Dit zijn haar bevindingen:

Hier dan eindelijk mijn bevindingen met de hydrolaten! Ik heb ze in verschillende zepen verwerkt, zoals de scheerzeep (spar) comfrey (lariks) en kruidenzeep (rozemarijn en lariks) en in de seizoenszeep zit rozemarijn en spar. In een speciaal malletje waar maar tien stukken zeep uitkomen heb ik een zeep gemaakt met heel veel rozemarijn hydrolaat. Er zit nauwelijks water in de zeep, ik heb zoveel mogelijk vervangen en na de trace nog bijgeschonken. Er zit geen etherische olie bij, of andere kruiden ofzo, om te zien of er zichtbaar verschil is. De geur is helaas te zwak, dit ruik je in de zeep niet meer.

Bloesemzeep     foto: werfzeepHet zal in verhouding wel veel goede eigenschappen hebben meegekregen, en in gebruik is het zacht. Verder geen wereld van verschil, maar ik ben er wel heel enthousiast over. Het is duidelijk een waardevolle toevoeging, en dat besef ik me vooral als ik het in de zeepmassa schenk. Die geur! Ik wil ook een speciale rozemarijnzeep maken met hydrolaat en etherische olie zodat het samen heel krachtig wordt.

Naast de waardevolle toevoeging van hydrolaat aan zepen wilde ik ook meer weten over medicinale toepassingen van het hydrolaat. Daarvoor had ik twee jaar geleden al contact gezocht met een aromatherapeutenforum. 

Dit kreeg ik als kennis over larikshydrolaat mee:

De zoete geur van het larixhydrolaat herbergt een imposante variëteit aan actieve mocleculen. Larix is een van de weinige hydrolaten die rechtstreek in de ogen gedaan mag worden bij een infectie. Het kan wellicht (want er is nog weinig onderzoek naar gedaan) de bloed- en lymfecirculatie bevorderen en heeft een positief effect op de nierfunctie.

uitloop koelemmer/opvang olie en hydrolaat tijdens lariksdestillatie

Een aantal maanden geleden heb ik een flesje larikshydrolaat meegegeven aan een bekende die last had van een oogontsteking. Dit is haar ervaring:

Al jaren last van verdikking op een klein deel van mijn lens. Dikwijls na lang werken achter een PC geeft dit irritatie. Vooral bij het knipperen van mijn ogen ervaar ik een scherpe pijn.
De Larikshydrolaat heb ik flink verdund met bronwater. De daarmee bevochtigde watten-schijfjes op beide dichte ogen gedept. Een week lang alleen tijdens het moment dat de scherpe pijn zich weer had aangediend.
Tot op heden is de irritatie niet meer teruggekomen en is er ook geen verdikking meer op mijn oog zichtbaar, hoewel mijn werkzaamheden en tijdsduur achter de PC niet is afgenomen.

Toepassingen genoeg om de komende jaren lariks te blijven destilleren voor een bijzondere olie en een bijzonder hydrolaat!