Ik was al een tijdje van plan Lariks te gaan destilleren. De lariks, Larix decidua ook wel lork genoemd, is een bijzondere naaldboom, omdat deze boom z’n naalden in het najaar verliest. Het voorjaar is dus een goede tijd om verse lariks naalden te oogsten. Meer info: https://nl.wikipedia.org/wiki/Lariks
In de Chaamse bossen heb ik in de vroege ochtend, met toestemming van de boswachter, een aantal kleine boompjes en grote laag hangende takken geknipt. In totaal 2 klapkratten vol.
Deze oogst heb ik bij thuiskomst direct verwerkt, dat wil zeggen kleiner gemaakt met een hakselaar. Dit is nodig om ervoor te zorgen dat de stoom tijdens het destilleren de etherische olie goed kan vrijmaken uit de plantendelen. Om ervoor te zorgen dat deze fijn gehakselde Lariks niet door de gaatjes in de kolom van de alambiek vallen heb ik een stukje grofmazige stof gebruikt.
aansluitingsslangen koelemmmer |
In dit boekje staat bij Lariks, Larix decidua, dat het stoomdestilleren van verkleinde naalden en takken een opbrengst van 0,15-0,3 % geeft. Dat klopt dus aardig met de opbrengst die ik had, namelijk 4 mL uit 2 kg: komt overéén met ongeveer 4/2000x 100% = 0,2%.
Wil ik meer olie produceren dan zal ik mijn grotere ketel moeten gebruiken. De capaciteit van deze ketel (75 Liter) is tien keer groter dan die van de alambiek, dus het moet mogelijk zijn om 40 mL in één keer uit 20 kg gehakselde Lariks te destilleren. De verzamelde olie rook na het destilleren bijzonder. Mijn vrouw had het over: fris en schoon, opgeruimd. Wie wil z’n huis daar niet naar laten ruiken?
De tweede lariks destillatie
De zonnige en warme dagen voor en tijdens het pinksterweekeinde leken mij een geschikt moment om wat meer Lariks te gaan ‘oogsten’ en destilleren. Deze activiteit had ik een aantal dagen eerder al kenbaar gemaakt aan de boswachter. Catharina had ook wel zin om ’s ochtends mee te gaan naar de Chaamse bossen en wat gezonde lucht op te snuiven.
De olie was in het begin van de destillatie kleurloos en veranderde geleidelijk in een licht gele kleur. Ook de geur veranderde van de licht bloemige geur in een wat zwaardere kruidige dennenachtige geur.
Na twee en een half uur destilleren ben ik gestopt. Van de 16,5 kg fijngehakselde lariks heb ik ongeveer 20 mL etherische olie kunnen destilleren, genoeg voor 2 flesjes. Een opbrengst dus van iets meer dan 0,1%. Lariksolie blijft daardoor een exclusieve olie.
hallo,
Kan je mij vertellen wat de verhouding is tussen kruiden en hoeveelheid water die je gebruikt voor het stoomdistilleren?
Kijk uit naar je reactie hartelijke groet
Jan
Mijn mail adres is jan@rubi.nl
Beste Jan,
Als vuistregel geven B.Malle/H.Schmickl schrijvers van het boekje Atherische Ole selbst herstellen een verhouding van 1 liter water voor 1 kg plantenmateriaal. Zelf gebruik ik altijd meer water.
Belangrijk is wel dat je in de gaten houd dat je ketel niet droogkookt!