Het voorjaar is een goede tijd om takken van naaldbomen te oogsten. Dit vanwege het gehalte aan etherische olie in deze periode. Vandaar dat ik tijdens het hemelvaartsweekend verspreid over 2 dagen 35 kg Lariks heb geoogst. De takjes zijn bij thuiskomst gelijk met de hakselaar kleiner gemaakt.
fijngehakselde lariks |
En de fijngehakselde lariks is daarna gelijk gedestilleerd. De opbrengst aan etherische olie is niet zo hoog, namelijk 0,15 -0,3%. Voor een optimale opbrengst moet je na de eerste destillatie een dag later nog een tweede uitvoeren. Deze kennis had ik van Robert Seidel van de Essential Oil Company (V.S.) opgestoken.
Het heeft namelijk te maken met het feit dat de naalden van de Lariks een soort beschermend waslaagje hebben. Doordat de naalden tijdens de eerste destillatie door de stoom bevochtigd zijn kan de stoom bij de tweede destillatie nog beter in de naalden doordringen.
Hierdoor ben ik in totaal 3 dagen bezig geweest met destilleren. Het destillaat heb ik opgevangen met een scheitrechter ivm de verwachte opbrengst aan olie. Per destillatie was dat niet meer dan 15 mL.
Nadeel van het werken met een scheitrechter ipv een Florentijnse vaas is wel dat je op tijd het hydrolaat moet aftappen om overstroming te voorkomen. Uiteindelijk kon ik na 3 dagen oogsten, hakselen en destilleren 8 flesjes van 5 mL met Lariksolie vullen.
opbrengst van 18 kg lariks |
Bij het vullen en filtreren van de olie verlies je altijd wat olie. In totaal had ik een opbrengst van 45 mL olie uit 35 kg fijngehakselde Lariks. Dat is een opbrengst van 0,13 %. Naast de olie heb ik ook nog 12 flessen van 750 mL hydrolaat verzameld. Al met al een redelijke opbrengst. Ik heb in ieder geval genoeg om aan de liefhebber van deze unieke olie te verkopen. Dit is wat een leverancier over lariksolie schrijft:
Lariksolie geeft meer zelfvertrouwen en kracht bij nieuwe activiteiten. Werkt verlichtend bij depressies en een onbehagelijk gevoel.
Hier lees je meer info over de toepassingsmogelijkheden van Larikshydrolaat