vers geplukte lavendel

Op zaterdagmiddag 7 juli heb ik een workshop lavendeldestilleren gehouden.Tijdens deze workshop werd gestart met het destilleren van gedroogde lavendel. Dit was lavendel die ongeveer een week eerder bij lavendelkwekerij Lavendelplus was geplukt.

gedroogde lavendel

Bij de start van de workshop ging er ongeveer 2,5 klapkrat in de destilleerketel.
Tijdens het destilleren kregen de workshopdeelnemers uitleg over de techniek van het stoomdestilleren.

Uitleg over de alambiek

Nadat de destillatie op gang gekomen was kon ik de werking van de florentijnse vaas laten zien.

Ook kregen de deelnemers veel te horen over lavendel zelf en was er een reuk-sessie met verschillende soorten lavendelolie, waaronder een vervalste olie.

De deelnemers hadden veel interesse in hoe ze zelf aan de slag kunnen gaan om etherische olie te destilleren. Hierbij kwam het boekje Aetherische Ole selbst herstellen van Bettina Malle en Helge Schmickl van pas.

Dit boekje is bijzonder handig voor mensen die willen starten met het zelf destilleren van etherische olien. Van de wok-methode tot het gebruik van een koperen destilleertoestel volgens Leonardo da Vinci (Leonardo classic). Meer info: www.aetherischesoel.at

Aan het einde van  de workshop was er voldoende lavendelolie gedestilleerd om iedereen een flesje van 10 mL mee te geven. Vooral door het enthousiasme van de deelnemers kan ik spreken van een zeer geslaagde workshop!