Lavendeldag bij voedselbos de kleine tuin in Zundert en destilleerwerkplaats indekoperenketel in Gilze

Dit jaar hebben we een uniek programma samengesteld. In de ochtend gaan we op bezoek bij de kleine tuin in Zundert en in de middag gaan we lavendel destilleren. Een hele dag vol lavendel!

Deze lavendeldag is vooral geschikt voor mensen die zelf lavendel verbouwen en willen gaan destilleren en/of interesse hebben of bezig zijn met aromatherapie. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers.

10:00 uur – 11:30 uur Rondleiding voedselbos de kleine tuin in Zundert

Je ziet hoe de lavendel groeit in het voedselbos. Je krijgt uitleg van Jacques en Rian over hoe zij de lavendel verzorgen in voedselbos de kleine tuin in Zundert.

Jacques en Rian hebben hier enkele jaren geleden lavendel geplant; een waardplant voor vele insecten en bijen. Het oogsten gebeurt dan ook half om half; een deel voor de insecten het andere deel voor de olie. Dicht bij het lavendelveld bevindt zich ook een bijenkorf met een bijenvolkje. Bovendien zorgt de lavendel voor nog meer biodiversiteit.

Eind juli of begin augustus, afhankelijk van de weersomstandigheden, oogsten ze lavendel om er etherische lavendelolie en lavendelhydrolaat van te laten destilleren.

Na de rondleiding rijd je naar de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze.

13:00 uur – 17:00 uur workshop Lavendel destilleren in de destilleerwerkplaats in Gilze

Bij deze workshop ligt de focus op lavendelolie en de techniek van stoomdestilleren. Henk geeft uitgebreid uitleg over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.

Vanaf het vullen van de ketel tot aan het plakken van de etiketten op de flesjes kan je het hele proces meemaken. Je komt niet alleen kijken en luisteren; destilleren gaat vooral over ruiken. Daarom doen we een geursessie met verschillende soorten etherische olie van lavendel.

De lavendeldag kost € 95,- per deelnemer.

Inbegrepen zijn:

– soep en salade bij aankomst,

– verse kruidenthee met wat lekkers,

– een flesje etherische olie en hydrolaat,

– toezenden van de syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.

De workshops worden gegeven in de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB.

We gaan uit van maximaal 10 deelnemers per workshop.

Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met circulair geld van United Economy.

Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com

 

Lavendel uit het voedselbos

We hebben vaker lavendel uit het voedselbos de kleine tuin van Jacques en Rian gedestilleerd. Hun liefde en aandacht voor de lavendel is heel mooi om te zien.

Lees ook Lavendelolie uit Brabants voedselbos Zundert

Dag Catharina en Henk,

Voor ons waren het twee geslaagde lavendeldagen. Mooie gesprekken, fijne mensen en het weer dat, hoe verschillend ook, mee werkte. Dank voor de samenwerking, want samen creëren wij mensen mooie dingen!


Hartelijk groet, Jacques en Rian

Foto-impressie Lavendeldagen:

Dit schreven deelnemers over de Lavendeldag:

‘Beste Henk en Catharina, Dank je wel voor de toegezonden documenten en nogmaals dank voor de inspirerende lavendeldag. ’

– Warme groet, Heidi

‘ Hartelijk dank voor alle info en documentjes. Ik ben al aan het destilleren gegaan! Helemaal top '

– Ans

” Lieve Catharina en Henk Wat een heerlijke en interessante dag met bijzondere mensen! Allemaal begaan met het wel en wee van Mens&Natuur. Héél mooi te zien hoe we elkaar daarin kunnen/willen aanvullen door kennis delen/overdragen. “

– Warme groet voor jullie, T.R.

” Hallo Catharina en Henk, Op de eerste plaats bedankt voor de heerlijke dag vandaag, toch weer veel geleerd! “

– Groetjes Monique