Op zaterdag 28 mei organiseert H&C Aromalab een seminar waarbij het zelf maken van essentiële oliën aan de orde komt.

Roos Lubbers (geurspecialist) en Henk Ploeger (senior destillateur van INDEKOPERENKETEL) verzorgen de lezingen en workshops tijdens deze dag.

De dag vindt plaats in de bètavleugel van het Frenckencollege in Oosterhout (NB). Hier is letterlijk en figuurlijk alle ruimte om de deelnemers mee te nemen in het proces van stoomdestilleren voor de grondstoffen van parfum.

Tijdens dit seminar komen zowel het zelf maken van essentiële oliën als het maken van een geurig product aan de orde. Dit seminar verenigt zowel theorie als praktijk. Je gaat naar huis met een flesje zelfgemaakte parfum.

Roos Lubbers

Van jongs af aan is Roos in de ban van geuren. Na een test bij geurfabrikant IFF blijkt ze geurtalent te hebben. In 2001 is Roos gestart met haar eigen onderneming Sæla, waar alles draait om geurbeleving.

Het begint met workshops waarin deelnemers een eigen geur creëren met zuivere essentiële oliën en breidt zich in twintig jaar uit met allerlei activiteiten op geurgebied. Zo is ze auteur van de in 2013 verschenen parfumgids en wordt ze regelmatig geconsulteerd als autoriteit op geurgebied. 

Momenteel keert ze terug naar ‘naturals’: de 100% natuurlijke geurstoffen, die ze verwerkt in unieke, op maat gemaakte parfums, zepen, roomsprays en body-oils. 

Henk Ploeger

Henk werkt als Technisch Onderwijs Assistent in het onderwijs en heeft een chemische achtergrond. Hij is in 2008 geïnteresseerd geraakt in de techniek en het destilleren van aromatische kruiden.

Al ruim 13 jaar destilleert hij met veel interesse voor de techniek en passie voor aromatische planten. Vanaf 2010 heeft hij zijn ervaringen op destilleergebied beschreven in ruim 170 artikelen op zijn blog.

Samen met Catharina de Bruin heeft hij in 2018 het bedrijf H&C Aromalab opgericht. Inmiddels heeft hij verschillende start-ups op
weg geholpen in de wereld van stoomdestilleren en geeft hij ieder jaar een groot aantal workshops.

Het programma

28 mei 2022

9:30  inloop met thee of koffie

10:00 start lezing 1: Oogsten, verwerken en destilleren van aromatische planten

11:00 start lezing 2: Hoe maak je een parfum uit 100% natuurlijke grondstoffen?

12:00 lunchpauze

13:00 – 14:30 Start workshopronde 1

korte pauze

14:30 – 16:00 Start workshopronde 2

16:00 – 16:15 afsluiting van het seminar

Workshop Zelf Parfum Maken

Wat is er allemaal nodig om een parfum te maken? Roos Lubbers zal je tijdens deze workshop meenemen in de wereld van de parfumeur.

Je gaat dan ook je eigen geur (parfum) creëren met zuivere essentiële oliën. Dat belooft een heel geurige workshop te worden!

Workshop Stoomdestilleren van aromatische planten

In het bètalab staan verschillende soorten en maten destilleertoestellen klaar om aromatische planten mee te gaan destilleren. Henk Ploeger laat het in de praktijk zien en ruiken met pruttelende destilleertoestellen in werking.

Interessant voor mensen die zelf aan de slag willen gaan met het maken van essentiële oliën. 

De locatie

Frenckencollege Oosterhout

De dag vindt plaats in de bètavleugel van het mgr Frenckencollege, Slotlaan in Oosterhout (NB). Hier zijn alle faciliteiten en is alle ruimte om de deelnemers mee te nemen in het proces van stoomdestilleren en het maken van parfums.

Kosten seminar

Prijs is € 170,00 per deelnemer. Inclusief:
– koffie, thee en wat lekkers, soep
– pdf syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’
– alle materialen en flesje eigen gemaakte parfum 50 mL op alcoholbasis

Voorinschrijving (maximaal 20 deelnemers)

4 + 8 =

Bekijk de locatie voor het seminar in het filmpje

Foto-impressie van het eerste seminar in 2021 ‘Van naald tot olie’ over naaldboom oliën. Door Henk Ploeger en Sonja Tobé.

Lees het artikel over dit seminar ‘Van naald tot olie’

Een seminar van H&C Aromalab

Henk en Catharina destilleren bij de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL in Gilze NB. Wanneer we activiteiten buiten de werkplaats, op een andere locatie, organiseren gebruiken we onze bedrijfsnaam H&C Aromalab.

Een seminar verzorgen we in samenwerking met andere deskundige partners. Een seminar heeft altijd stoomdestilleren als één van de onderwerpen die aan bod komen.

In mei 2021 hebben we een eerst seminar gehouden ‘Van naald tot olie’. In mei 2022 staat het tweede seminar ‘Van plant tot parfum’ op het programma:

Nogmaals hartelijk dank voor deze mogelijkheid om eea mee te kunnen maken. Ik vond het heel inspirerend, een prettige sfeer en kom graag nog eens helpen als jullie hulp nodig hebben. Vandaag probeer ik bij te tanken en de herinneringen een plek te geven.

– M

“Heel erg bedankt. Het was een mooie en zeker interessante en leerzame dag gisteren. Ik kijk uit naar de volgende “samenscholingen”. – Groeten P.

” Lieve Henk, Catharina en Sonja,
Dank jullie wel voor een geweldige dag, ik heb genoten en ben door jullie geïnspireerd en gemotiveerd geraakt om het maken van olie en crèmes weer op te pakken. Jullie zijn heerlijke mensen, dank jullie wel voor de kunst, kunde die jullie bedrijven en met liefde weten over te brengen.

– Liefs, S

Henk en Roos hebben eerder samengewerkt voor het project Ode aan het Limburgse Landschap.