Op zaterdag 28 mei organiseerde H&C Aromalab een seminar waarbij het zelf maken van essentiële oliën centraal stond.

Roos Lubbers (geurspecialist) en Henk Ploeger (senior destillateur van INDEKOPERENKETEL) verzorgden de lezingen en workshops tijdens deze dag.

De dag vond plaats in de bètavleugel van het Frenckencollege in Oosterhout (NB). Hier is letterlijk en figuurlijk alle ruimte om de deelnemers mee te nemen in het proces van stoomdestilleren voor de grondstoffen van parfum.

Catharina verzorgde soep en salade voor de lunch met lokale en biologische producten. De gerechten werden gemaakt met eigen geproduceerde hydrolaten en etherische olie.

Tijdens dit seminar kwamen zowel het zelf maken van essentiële oliën als het maken van een geurig product aan de orde. Dit seminar verenigde zowel theorie als praktijk. Iedereen ging naar huis met een flesje zelfgemaakte parfum in een verrassingstasje.

Parfum workshop door Roos Lubbers

Van jongs af aan is Roos in de ban van geuren. Na een test bij geurfabrikant IFF blijkt ze geurtalent te hebben. In 2001 is Roos gestart met haar eigen onderneming Sæla, waar alles draait om geurbeleving.

Het begint met workshops waarin deelnemers een eigen geur creëren met zuivere essentiële oliën en breidt zich in twintig jaar uit met allerlei activiteiten op geurgebied. Zo is ze auteur van de in 2013 verschenen parfumgids en wordt ze regelmatig geconsulteerd als autoriteit op geurgebied. 

Momenteel keert ze terug naar ‘naturals’: de 100% natuurlijke geurstoffen, die ze verwerkt in unieke, op maat gemaakte parfums, zepen, roomsprays en body-oils. 

Roos gaf de workshop Maak je eigen parfum aan de deelnemers in twee sessies.

Techniek van stoomdestilleren door Henk Ploeger

Henk werkt als Technisch Onderwijs Assistent in het onderwijs en heeft een chemische achtergrond. Hij is in 2008 geïnteresseerd geraakt in de techniek en het destilleren van aromatische kruiden.

Al ruim 13 jaar destilleert hij met veel interesse voor de techniek en passie voor aromatische planten. Vanaf 2010 heeft hij zijn ervaringen op destilleergebied beschreven in ruim 170 artikelen op zijn blog. Samen met Catharina de Bruin heeft hij in 2018 het bedrijf H&C Aromalab opgericht.

Henk liet drie verschillend werkende destilleeropstellingen zien met gedroogde munt, gedroogde lavandinbloemen en vers geoogste reuzenzilverspar.

Bekijk de locatie voor het seminar in het filmpje

Een seminar van H&C Aromalab

Henk en Catharina destilleren bij de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL in Gilze NB. Wanneer we activiteiten buiten de werkplaats, op een andere locatie, organiseren gebruiken we onze bedrijfsnaam H&C Aromalab.

Een seminar verzorgen we in samenwerking met andere deskundige partners. Een seminar heeft altijd stoomdestilleren als één van de onderwerpen die aan bod komen.

In mei 2021 hebben we een eerst seminar gehouden ‘Van naald tot olie‘ in samenwerking met Sonja Tobé. In mei 2022 was het tweede seminar ‘Van plant tot parfum’ met Roos Lubbers.

Henk en Roos hebben eerder samengewerkt voor het project Ode aan het Limburgse Landschap.