Op zaterdag 15 mei hebben we het eerste seminar ‘Van naald tot olie’ over naaldboom oliën gehouden. Henk Ploeger vertelde over de Reuzenzilverspar die we hebben geoogst uit de Chaamse bossen en de techniek van het stoomdestilleren. Ook werd er (kort) ingegaan op de biochemie van naaldbomen en hoe etherische olie wordt geproduceerd door de bomen.

Sonja Tobé heeft de vier verschillende naaldbomen,  die we elk jaar destilleren bij INDEKOPERENKETEL, toegelicht.

We destilleren al een aantal jaren Lariks, Douglasspar, Reuzenzilverspar en Grove Den. Over deze bomen valt natuurlijk heel veel te vertellen. De enthousiaste deelnemers hoefden niet alleen te luisteren, maar konden ook alle geuren ruiken en de verschillen ontdekken.

Henk had verschillende destilleeropstellingen klaargezet in het ruime bètalab. De deelnemers hadden voldoende ruimte om alles goed te bekijken en het hele destilleerproces te volgen.

In de middag volgde de helft van de seminar deelnemers de destillaties bij Henk in het bètalab.

De andere helft van de deelnemers kreeg uitleg over huttentutolie van Sonja. Huttentut wordt, net als de etherische olie die we uit de Chaamse bossen halen, lokaal geproduceerd en is biologisch gecertificeerd.

We konden verschillende merken draagolie proeven en vergelijken. Daarna ging met Sonja een massageolie maken en een mengsel voor geurstokjes met de naaldboomolien.

De voorbereiding van de destillatiedag tijdens het seminar waren een dag eerder al begonnen en vergden de nodige inspanning.

Gelukkig hadden Henk en Catharina twee stagiaires die het hele proces konden meemaken en assisteren bij de werkzaamheden. Eerst hebben we takken Reuzenzilverspar uit het Chaamse bos geplukt en die bij de destilleerwerkplaats gehakseld.

<Henk kijkt of het goed gaat en Catharina maakt een foto>

Een seminar van H&C Aromalab

Henk en Catharina destilleren bij de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL in Gilze NB. Wanneer we activiteiten buiten de werkplaats, op een andere locatie, organiseren gebruiken we onze bedrijfsnaam H&C Aromalab.

Een seminar verzorgen we in samenwerking met andere deskundige partners. Een seminar heeft altijd stoomdestilleren als één van de onderwerpen die aan bod komen.

Dit artikel is een sfeerverslag van het eerste seminar dat we hebben gehouden. In oktober 2021 staat het volgende seminar op het programma: ‘Van plant tot parfum’.

Nogmaals hartelijk dank voor deze mogelijkheid om eea mee te kunnen maken. Ik vond het heel inspirerend, een prettige sfeer en kom graag nog eens helpen als jullie hulp nodig hebben. Vandaag probeer ik bij te tanken en de herinneringen een plek te geven.

– M

“Heel erg bedankt. Het was een mooie en zeker interessante en leerzame dag gisteren. Ik kijk uit naar de volgende “samenscholingen”. – Groeten P.

” Lieve Henk, Catharina en Sonja,
Dank jullie wel voor een geweldige dag, ik heb genoten en ben door jullie geïnspireerd en gemotiveerd geraakt om het maken van olie en crèmes weer op te pakken. Jullie zijn heerlijke mensen, dank jullie wel voor de kunst, kunde die jullie bedrijven en met liefde weten over te brengen.

– Liefs, S