In mei kregen we de vraag van Roos Lubbers of ze een keer kon meelopen tijdens onze oogst en destillatie van naaldbomen. Roos is onze buurvrouw en geurspecialist, auteur van de in 2013 verschenen parfumgids en veel geconsulteerd als autoriteit op geurgebied.

We hebben met haar afgesproken om op een zaterdag eind mei het Chaamse bos in te gaan om te oogsten. In het bos ontstond het idee om van één speciale plek 3 verschillende soorten naaldbomen te oogsten en dezelfde dag te destilleren.

Wat een bijzonder experiment om Lariks, Grove Den en Douglasspar bij elkaar in de ketel te stoppen en er een etherische olie van te maken. Een blend rechtstreeks uit de ketel!

We hebben in totaal 4 klapkratten gevuld met takjes van de 3 soorten naaldbomen. Bij de destilleerwerkplaats aangekomen is Catharina meteen begonnen met het hakselen van de takjes.

Na het aansteken van de brander onder de destilleerketel is het afwachten totdat het eerste destillaat uit de koelemmer komt druppelen. Die eerste druppels van etherische olie en hydrolaat zijn altijd een magisch moment bij het stoomdestilleren.

Ook de heerlijke geuren die vlak vóór en tijdens het destilleerproces langskomen maken het bijzonder om dit mee te maken.

” Er was eens… een man, een vrouw en een hele grote ketel. Met deze ketel konden zij toveren. Je stopte er takjes en kruiden in en er kwam de mooist geurende olie uit.

Op een dag mocht ik met ze mee naar het magische Chaamse
bos om op zoek te gaan naar geurschatten. En ja hoor, het wonder geschiedde; de Lariks, de Den en de Douglasspar uit het Chaamse bos vermengden zich tot een zuiver riekend elixir.

En lieve mensen, deze essentie van dit mooie bos zit nu in een flesje. Hoe bijzonder is dat! Slechts 20 flesjes van deze unieke blend beschikbaar. Oh, enne… ze leefden nog lang en gelukkig.

Dank je wel Henk en Catharina!”

Deze herinnering was bij ons in juli al weer een beetje weggezakt totdat we vernamen wat Roos Lubbers voor mooi product had gemaakt van de naaldbomenmix.

Een waar gebeurd sprookje dus in het Chaamse bos. Roos, bedankt voor de geweldige leuke destilleerdag, het maken van de mooie foto’s, jouw unieke producten en het sprookje.

Als je meer wil weten over Roos Lubbers en de producten die ze verkoopt, kijk je op haar website.