In het voorjaar ben ik door een contact in de distilleerhoek getipt over een duitstalig boekje over het zelf destilleren van etherische olie.

Het boekje heet Atherische Ole selbst herstellen en is geschreven door dr. Bettina Malle en dr. Helge Schmickl. In de 160 pagina’s staat alle informatie die je nodig hebt om te kunnen beginnen met het maken van etherische olie uit stoomdestillatie. De afbeeldingen schema’s en tabellen maken het boekje goed toegankelijk.

wokmethode

Naast stoomdestillatie komen ook andere methode’s zoals enfleurage, maceratie/infusie en extractie aan bod.
Ook het gebruik van de olie krijgt in het laatste hoofdstuk een plek, met zelfs recepten om je eigen shampoo, zeep en deodorant te maken.

Echt waardevol vond ik het boekje vanwege de beschrijving van de planten waarvan je etherische olie kan destilleren. Schmickl en Malle geven hier een overzicht per plant over de beste oogsttijd, welke plantendelen en welke bewerking nodig is en de opbrengst aan olie.

Zo las ik over Jasmijn:
Oogsttijd bij zonsopgang van juli tot oktober. Opbrengst  0,07-0,1%.

Al met al is het een waardevol en uniek boekje. Vooral een must voor mensen die willen starten met het zelf destilleren van etherische olie. Het is te verkrijgen via de website www.aetherischesoel.at