Op de foto hierboven staat een distilleerketel van de distilleerderij. Distillateur Leo Fontijne geeft hier tekst en uitleg over het produktieproces van likeur, genever, brandewijn en advokaat. Hij is de enige producent van schelvispekel.
![]() |
in deze aardewerken vaten trekt de schelvispekel met een speciaal kru idenmengsel |
Naast theorie was er ook ruimte om zelf likeur te gaan maken. Hiervoor kreeg ik een jerrycan, gist, een pak suiker en een waterslot mee. De bedoeling was om de suikeroplossing gedurende 3 a 4 weken te laten gisten en daarna de alcohol er uit te stoken.
![]() |
gisting van suiker |
Hier volgt het recept om een gisting in te zetten:
- 1 kg suiker in 1 liter water oplossen en 15 minuten zachtjes laten koken
- het suikerwater oplossen tot een totaal volume van 5 liter in een gistingsfles of gistingsvat
- daarna af laten koelen
- Neem ongeveer een halve liter van de oplossing en los daar 1 gram gist en een fijngemalen vitamine C tabletje goed in op.
- Breng dit mengsel weer in de gistingsfles en sluit deze af met een waterslot.
- Schud de gistingsfles dagelijks.
![]() |
gistingsreactie waarbij alcohol en koolzuurgas vrijkomt; theoretisch: 1kg suiker geeft 511 g of 407 mL ethanol |
![]() |
model van ethanol |
Een aantal weken later was het dan zover. De suikeroplossing, inmiddels vergist tot zo’n 10% alcohol, kon in de distilleerketel worden gebracht. Dit is de kleinste ketel die Pieter heeft staan en is gemaakt van een CV ketel.
![]() |
top van de vertikale kolom |
Om een goede likeur te maken hebben we dus 1 liter suikerwater, 1 liter alcohol en 1 liter water plus de sinaasappelschil kaneel en kruidnagelen nodig. Dit mengsel tenminste 4 dagen laten trekken en daarna filtreren en in flessen verdelen. Je hebt dan een sinaasappellikeur met een alcoholpercentage van ca. 33% en een suikergehalte van 25%.
Ziet er erg leuk uit. Geeft rijneveen nog steeds workshops?
Hij heeft vorig jaar wel via marktplaats een cursus aangeboden, maar of die ook plaats heeft gevonden weet ik niet. Ik zou zeggen neem contact met hem op.