De scholen zijn halverwege maart gesloten voor leerlingen vanwege het besmettelijke COVID-19-virus. Om het onderwijs op afstand mogelijk te maken zijn de onderwijsondersteuners (OOP) veelal wel aanwezig in het schoolgebouw. Dat brengt uiteraard wel enige risico’s met zich mee wat betreft besmetting voor het personeel.
Ik werk nu ruim een half jaar in een nieuw schoolgebouw. Door de continue afzuiging is gebleken dat de luchtvochtigheid van de werkruimte te laag is. Om dit te verhelpen is een luchtbevochtiger aangeschaft. Dat helpt voor een groot deel, we zitten nu op zo’n 54% ipv 30% luchtvochtigheid.
Met een blik op onze voorraad was de keuze snel gemaakt. Een naaldbomenhydrolaat! Naaldboom-oliën en ook -hydrolaten bevatten stoffen die de lucht zuiveren. Ook hebben ze een bewezen antibacteriële en antivirale werking waardoor mensen met luchtwegklachten er baat bij hebben.
Ik heb 1 fles in het reservoir gegoten en aangevuld met water tot 7 Liter (maximale capaciteit van het reservoir). Het resultaat was na een kwartiertje in de werkruimte al goed merkbaar. Er hing een heerlijke sterke boslucht. In de loop van de dag ook waarneembaar op de gang (deur stond open) en in het trappenhuis.
Ik heb twee hydrolaten van naaldbomen getest. Reuzenzilverspar (Abies grandis) en Douglasspar (Pseudotsuga menziesii). Wat opviel was dat het Reuzenzilverspar hydrolaat krachtiger was qua geur dan die van de Douglasspar.
Als je zelf een (kleinere) ruimte wilt ontsmetten zonder luchtbevochtiger werkt uiteraard een aromaverdamper met een paar druppels etherische olie heel goed.
Meer weten over de geneeskrachtige werking van naaldbomen? Lees het boek ‘Lariks, Spar en Grove Den: naaldbomen met een geneeskrachtige werking’ door Catharina de Bruin.