Van de lavendeloogst in Ulvenhout heb ik een redelijke hoeveelheid etherische olie kunnen destilleren. Een deel van de olie verkoop ik in druppelflesjes van 10 mL.

Van een ander deel heb ik de olie gebruikt om in september lavendelzeep van te laten maken.
Hiervoor heb ik gekozen voor Werfzeep in Utrecht.

Ik had al kennis gemaakt met zeep van werfzeep twee jaar geleden tijdens het eucalyptusfeest in Steenwijkerwold. Voor het maken van de zeep heb ik de lavendelolie en gedroogde lavendelbloemen van de oogst van dit jaar geleverd.
Werfzeep werkt met gecertificeerde biologische oliën om de zeep te maken. Voor de lavendelzeep is olijfolie, kokosolie en cacaoboter gebruikt. Deze oliën  zijn verzeept met loog. Na de verzeping is de lavendelolie en kleurstof toegevoegd.
ossetong bron: wikipedia
Als kleurstof is een extract van de wortel van ossetong, ook wel alkanetextract genoemd, gebruikt. Deze rode kleurstof veranderd tijdens het verzepingsproces in een mooie lavendelpaarse kleur.
gesneden stukken zeep
Na het verzepen en snijden moet de zeep nog een aantal weken rijpen. Ondertussen had ik de tijd om na te denken over de verpakking. De stukken zeep (100 gram/stuk) worden door werfzeep verpakt in pakpapier. In plaats van een wikkel heb ik een kaartje gemaakt met alle wetenswaardigheden over de zeep.
klaar voor de verkoop!
Zondag 14 oktober sta ik op de Bazouq in Tilburg met een kraam. Dit leek mij een leuke start van de verkoop van de lavendelzeep. De etherische olie en zeep is daarna verkrijgbaar bij boerderijwinkel de  Schaepsdijck in Gilze.
klik op de afbeelding om hem te vergroten