Dit jaar had ik het plan opgevat om meer lavendelolie te gaan destilleren dan vorig jaar.

Hiervoor had ik een afspraak gemaakt met een lavendelkwekerij in Ulvenhout.
In 2011 had ik daar al wat lavendel geknipt.

Lavandula angustifolia var. little lady

Eind juni / begin juli is zo ongeveer de pluktijd. Het is voor een deel afhankelijk van het weer.
Dit jaar heb ik, vanwege de hoeveelheid lavendel die ik nodig heb, de hulp van vrijwilligers ingeroepen om te helpen met plukken.

In ruil voor een middagje plukken krijgen ze in augustus een workshop lavendeldestilleren aangeboden. Het aantal aanmeldingen, met hulp van een regionale krant, was boven verwachting.

Omdat we tijdens het plukken met niet meer dan 8 personen het terrein op kunnen heb ik een aantal mensen die mee wilden doen moeten teleurstellen.
Vrijdagmiddag 29 juni zijn we aan de slag gegaan met enthousiaste vrijwilligers. Het doel was om 12 klapkratten lavendel te oogsten. Dat is omgerekend 50 kg lavendel. De lavendel die we geplukt hebben, L.angustifolia var. little lady, stond er perfect bij. Als de plant nog niet helemaal in bloei staat dan bevat ze de meeste etherische olie. Het is ook belangrijk om vroeg in de middag de oogsten, omdat de plant dan ook de meeste etherische olie bevat.
Maandagmiddag ga ik met een tweede groep vrijwilligers eenzelfde hoeveelheid lavendel oogsten om zo in totaal 100 kg lavendel binnen te halen. Hiermee moet het mogelijk zijn om 1 liter lavendelolie te destilleren.
Het is nog wel een logistieke puzzel hoe ik deze hoeveelheid lavendel op een nette manier te drogen leg.

De tweede keer lavendel oogsten

Op maandag 2 juli heb ik met 5 vrijwilligers voor de tweede keer 50 kg lavendel geknipt. Wederom met een zeer enthousiaste groep mensen.

De krant BN-de stem vond de lavendeloogst interessant genoeg om een artikel aan te wijden.

bron: BNdestem 3 juli 2012

 

De logistieke puzzel van het drogen van de lavendel viel gelukkig mee. Vrijdagavond had ik de inhoud van één volle klapkrat met geknipte lavendel verdeeld over twee gaasbakken en een stuk gaas van één meter tussen de gaasbakken in.

In drie dagen tijd was bijna alle lavendel droog. Maandagavond kon ik dus de gaasbakken opnieuw gebruiken om de tweede oogst te laten drogen.

Tijdens het drogen ruik je in eerste instantie de lavendelolie, een dag daarna een sterk kruidige lucht die de dagen daarna sterk afneemt.

Ik ben erg benieuwd naar de opbrengst en de kwaliteit van etherische olie van deze oogst!