Primeur voor voedselbos Zundert: eigen lavendel gedestilleerd
Vorig jaar zomer heeft Rian al contact opgenomen om te kijken of we hun lavendel konden destilleren. Jacques en Rian hebben lavendelplantjes bij een Brabantse lavendelkweker gekocht.
In dat eerste voorjaar hebben zij 200 lavendelplantjes neergezet in hun voedselbos in Zundert. Het eerste jaar zijn de plantjes nog klein, maar toch vond Rian het verbazend hoeveel lavendel ze kon oogsten. Om lavendelolie te destilleren heb je best veel lavendel nodig. Daarom hebben we haar geadviseerd om de plantjes netjes te drogen en te laten liggen voor deze zomer.
Dit jaar was een vreselijk lavendeljaar. Het was lange tijd koud en zeer vochtig. Niet de weersomstandigheden waaronder lavendel lekker groeit en bloeit. Rian heeft haar lavendel goed in de gaten gehouden en op het moment dat ze zag dat de lavendel grijs werd en ging bezwijken onder het barre weer van de Nederlandse zomer, heeft ze ze geplukt.
Ook deze lavendel heeft ze goed laten drogen. En we vonden het heel leuk dat we elkaar half september weer konden ontmoeten bij de Open Keteldag om de lavendel van Jacques en Rian van voedselbos Zundert te destilleren.
‘ Ik heb gekozen voor Lavandula angustifolia cultivar ‘Little Lady’ voor in ons voedselbos. Deze cultivar ruikt heel sterk.
Henk en Catharina van INDEKOPERENKETEL hebben deze cultivar eerder gedestilleerd en bleek een goede opbrengst aan lavendelolie te hebben. ‘
– Rian van voedselbos Zundert
Wegen is weten
Natuurlijk wil Henk eerst altijd wegen hoeveel gedroogde lavendel we in de ketel stoppen. Zo krijgen we een goed beeld van de opbrengst van Brabantse lavendel. Er waren verschillende zakken lavendel aangeleverd. Die hebben we eerst in de kratten gewogen voordat we ze in de ketel deden.
Uiteindelijk gingen een blije Jacques en Rian naar Zundert terug met een aantal flesjes lavendelolie en lavendelhydrolaat uit eigen voedselbos. Zij namen ook de lavendel na de destillatie mee terug voor de composthoop. Zo houden we de kringloop gesloten. De lavendel is bijna niet nat: immers, bij stoomdestillatie liggen de planten boven het kokende water en niet erin.
Gedestilleerde lavendelbloemen worden gebruikt als structuur in leemstuc bijvoorbeeld. Ook voor gedestilleerde lavendel zijn vast nog heel veel toepassingen te bedenken.