Wat is er mooier dan lavendel destilleren om een nieuwe ketel uit te proberen?

Vorig jaar heb ik om aan voldoende lavendel te komen de lavendelboerderij van Elsbeth van Andel www.viva-lavandula.nl bezocht. Vanuit mijn woonplaats is dat een nogal lange rit en dag.
Viva-lavendula 2010
Via een contact in Belgie kwam ik erachter dat in Ulvenhout een lavendelkwekerij zit. Na één telefoontje kreeg ik toestemming om lavendel te plukken. De kwekerij lavendelplus www.lavendelplus.nl is in tegenstelling tot viva-lavandula gespecialiseerd in de verkoop
van diverse variateiten lavendel. Het gaat dus eigenlijk alleen om de verkoop van planten.
Lydia van den Wijngaart, van lavendelplus, vertelde mij dat na het maaien wat in deze week zal plaatsvinden het maaisel gewoon blijft liggen.
Het loont op dit moment niet de moeite om de gemaaide lavendel te verzamelen en te verwerken.
Nederland heeft in tegenstelling tot de Provence in Frankrijk  geen machines en infrastructuur om gemaaide lavendel economisch rendabel te kunnen destilleren.  
Catharina hard bezig met het knipwerk
Voor Catharina en mij wel! Met Lydia had ik afgesproken om 5 klapkratten te gaan knippen. De lavendelsoort die het meest geschikt (erg welriekend) leek was Lavandula angustifolia var. little lady.
Lavandula angustifolia var. little lady
Door het warme weer van de afgelopen maanden waren de lavendelplanten voor een deel al uitgebloeid.
Na twee uur knippen hadden we vier klapkratten en twee vuilniszakken met lavendel geoogst. Voor het vervoer naar huis kwam de fietskar weer eens van pas.
Thuisgekomen heb ik de geknipte lavendel die nog vochtig was van de stevige regenbuien die nacht in gaasbakken verdeeld om goed te kunnen drogen. Per klapkrat heb ik 5 gaasbakken gebruikt.
Zaterdag op het ketelfeest ga ik er een deel van destilleren.

 

Lavendel plukken in Ulvenhout

Wat is er mooier dan lavendel destilleren om een nieuwe ketel uit te proberen?

Vorig jaar heb ik om aan voldoende lavendel te komen een lavendelboerderij in de Noordoostpolder. Vanuit mijn woonplaats in Midden-Brabant is dat een nogal lange rit en dag.

Ik kwam erachter dat er een lavendelkwekerij in Ulvenhout zit. Na één telefoontje kreeg ik toestemming om lavendel te plukken. De kwekerij is gespecialiseerd in de verkoop van diverse variëteiten lavendel. Het gaat dus eigenlijk alleen om de verkoop van planten.

Lydia van den Wijngaart, een medewerker van de lavendelkwekerij, vertelde mij dat na het maaien wat in deze week zal plaatsvinden het maaisel gewoon blijft liggen.

Het loont op dit moment niet de moeite om de gemaaide lavendel te verzamelen en te verwerken. Nederland heeft in tegenstelling tot de Provence in Frankrijk  geen machines en infrastructuur om gemaaide lavendel economisch rendabel te kunnen destilleren.  

Voor Catharina en mij een mooie gelegenheid om lavendel te plukken en destilleren. Met Lydia had ik afgesproken om 5 klapkratten te gaan knippen. De lavendelsoort die het meest geschikt (erg welriekend) leek was Lavandula angustifolia var. little lady.

Door het warme weer van de afgelopen maanden waren de lavendelplanten voor een deel al uitgebloeid. Na twee uur knippen hadden we vier klapkratten en twee vuilniszakken met lavendel geoogst. Voor het vervoer naar huis kwam de fietskar weer eens van pas.

Thuisgekomen heb ik de geknipte lavendel die nog vochtig was van de stevige regenbuien die nacht in gaasbakken verdeeld om goed te kunnen drogen. Per klapkrat heb ik 5 gaasbakken gebruikt.

Op het ketelfeest ga ik een deel van de gedroogde lavendel destilleren.

Workshop Lavendel destilleren gehouden

Op zaterdag 20 augustus heb ik een workshop lavendel destilleren gegeven. De twee deelnemers hebben tijdens deze workshop lavendel kunnen destilleren die ik eind juni in Ulvenhout had geknipt.

Er was zo’n 4 kg gedroogde lavendel beschikbaar.

Tijdens de workshop is eerst begonnen met het vullen van de ketel, het vullen van de koelemmer met warm water en het afplakken van de ketel. Daarna kon de brander aangestoken worden.
Ondertussen tijdens het opwarmen van het water had ik voldoende tijd om de cursisten het een en ander uit te leggen over lavendel en de techniek van het stoomdestilleren.

Na het overkomen van het eerste destillaat is er ruim 2 uur gedestilleerd.

Om de etherische olie te scheiden van het hydrolaat heb ik weer gebruik gemaakt van een Florentijnse vaas. De cursisten hebben kunnen waarnemen dat de geur tijdens de destillatie veranderde. In het begin voordat er nog destillaat overkwam was een licht bloemige lucht te ruiken, daarna werd de geur steeds zwaarder. Goed destilleren is dus ook goed ruiken!

Er is in totaal circa 100 mL etherische olie gedestilleerd. De olie is overgebracht in een scheittrechter.

De etherische olie is verdeeld onder de deelnemers.  Ieder kon 30 mL etherische olie meenemen als welriekend aandenken aan de workshop. Reactie van Marion één van de cursisten:
‘Het kunnen beleven van het hele destilleer proces vond ik echter reuze! ‘

Tijdens het schoonmaken van de destilleerketel kwam ik erachter dat er nogal wat knoppen en bloemen van de lavendel door het rooster heen gevallen waren.

Om dit bij een volgende destillatie van lavendel te voorkomen is het misschien handig om een stukje gaas of vitrage over het rooster heen te leggen. Al doende, ook tijdens een workshop, leert men!