In de afgelopen vakantie ben ik samen met Catharina naar Roemenië afgereisd. Vooral één onderdeel in de reis sprak mij nogal aan, namelijk een kruidenwandeltocht. De reis werd georganiseerd door Bori Szabo. Bori is een Hongaarse Roemeense van geboorte en woont in Tilburg.

Catharina en Bori met versgeplukt blauwe distel

Voor deze wandeltocht door de bergen van Parajd (Praid) naar Siklod had Bori een kruidendeskundige, Tunde, uit Boedapest laten komen.

blauwe distel

Tunde bleek een hele deskundige vrouw, die zelf haar bachbloesem essences maakt. Ze heeft daar een aparte Hongaarse methode voor.
Tijdens de wandeltocht naar Siklod verzamelde we diverse plantensoorten.
De blauwe distel was daar één van. Daarnaast hebben we duizendblad, sint-Janskruid, heermoes, oregano (Marjolein), munt en agrimonie geplukt.

Tunde vertelde ons veel over de geneeskrachtige werking van alle planten. Duizenblad zo vertelde ze, is een goed geneesmiddel voor heel veel (vrouwen)kwalen.

drogend duizendblad

Aangekomen in Siklod werden we onthaald door de pensionhouder Csaba met een eigengestookt glaasje palinka. Dit is een drankje dat wordt gestookt van pruimen die in het najaar van de boom vallen.

Siklod is een dorp waar het lijkt alsof de tijd 100 jaar is stil blijven staan. Maar goed ook, want voor mensen die duurzaam en zelfvoorzienend willen gaan wonen en leven is er nog veel te leren!

geplukte munt

Tijdens de wandeltocht is er ook veel verteld over hoe je de kruiden kan verwerken en toepassen. Munt bijvoorbeeld. Je kan de plant drogen en er een thee van zetten. Als je de munt op je huid wil gebruiken is het handig om de geplukte munt op een andere manier te verwerken. Tunde gaf ons het volgende recept:

 Breng in een pot van donker glas zoveel mogelijk munt
 Vul de pot met een olie bij voorkeur amandelolie
 Zet de pot op een zonnige plek in de vensterbank
 Laat de pot daar 1 maanmaand staan zonder erin te roeren
 Gebruik een zeef om planten en olie van elkaar te scheiden
 De olie is nu gebruiksklaar

Dit proces, het weken van plantenmateriaal door het in een basisolie te leggen, waardoor er een aftreksel ontstaat, heet macereren.

sint-Janskruid

Na terugkomst in Parajd (Praid) hebben we de kruiden gedroogd en een aantal dagen later kleiner geknipt om ze mee te kunnen nemen naar Nederland. Ik vond het een boeiend en erg leerzame kruidenwandeltocht en wellicht kom ik nog een keer terug om van een aantal in het wild groeiende planten etherische olie te destilleren.

 Distilleerketel om palinka te stoken

Misschien met een Transylvaanse omgebouwde distilleerketel!