Afgelopen weekend hadden we als start van het seizoen twee activiteiten georganiseerd.

Op zaterdag 25 april was er voor belangstellenden een Open Ketel inloopmiddag en op zondagmiddag in samenwerking met de NLGR (Natuur en Landschapvereniging Gilze-Rijen) een naaldbomenexcursie in het nabijgelegen Chaamse bos.

Ook hadden we Tineke van den Boer gevraagd om een en ander aan te kleden en ook aandacht te vragen voor de workshop Lavendel destilleren die we 11 juli aanstaande gaan organiseren. Het resultaat mocht er zijn! Ze had bovendien voor een ruim aanbod van aromatische planten gezorgd.
Om de bezoekers van de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL te laten ervaren wat we doen had ik zaterdagochtend 4 klapkratten met takjes van de Douglasspar uit het bos gehaald. Tegen de tijd dat de eerste bezoekers kwamen was het destillatieproces al in volle gang.
De werkplaats vulde zich met de kenmerkende citrusachtige frisse geur van de etherische olie die deze naaldboom maakt. Tijdens de inloopmiddag en na de naaldbomenwandeling was er voor de bezoekers volop gelegenheid om ook andere etherische olien die we gemaakt hebben te ruiken. Zoals lariks, Marokkaanse munt, Lavandin en Lavandula angustifolia ‘Hidcote’.
Etherische olie van Franse Lavandin en Zeeuwse Lavandula angustifolia

Op zaterdag ben ik na 2 uur destilleren gestopt en heb de ketel de nacht laten staan om de volgende dag verder te destilleren. Dit is een werkwijze die ik op advies van een ervaren destillateur heb overgenomen om er zeker van de te zijn dat alle olie uit de naalden is gedestilleerd.

Naaldbomenexcursie in het Chaamse bos

Zondag kreeg ik bezoek van de deelnemers (plm 20) aan de Naaldbomenexcursie. Catharina had tijdens de wandeling door het bos al alles verteld over Grove Den, Douglasspar en Lariks.

In aanvulling op haar verhaal kon ik de belangstellende deelnemers vertellen, met een werkende stoomdestillatie van Douglasspar, hoe ik etherische olie uit naaldbomen haal. Uiteraard doe ik dat met toestemming van Staatsbosbeheer, eigenaar en beheerder van de Chaamse bossen.

scheitrechter met Douglassparolie

Na één uur destilleren ben ik gestopt. De hoeveelheid olie die ik uit de scheitrechter kon halen was 38 mL. Uitgaande van 16 kg gehakselde Douglasspar takjes is dat een opbrengst van 0,24%.

Catharina en ik vonden het een inspirerend weekend met super geinteresseerde mensen, en daardoor zeker voor herhaling vatbaar.