Destilleren doe je vooral ook met je neus! Tijdens het destillatie-proces is het belangrijk om de verschillende geuren die langskomen in de gaten te houden. Maar hoe omschrijf je nu geur?

Hans Henning’s Odor Prism, 1915–1916

Als je geuren wil indelen kom je op 6 primaire (onafhankelijke) geurkwaliteiten: Bloemig; fruitig, harsachtig, kruidig, brandlucht en verrot (rottingslucht). Zij vormen de basis voor het beschrijven van elke geur als combinatie van deze 6 bestanddelen. Vergelijkbaar met de drie hoofdkleuren rood geel en blauw.
Daarnaast kennen we ook omschrijvingen van geur als zoet, zuur, fris etc.

Geurwaarneming in de hersenen en effecten in het lichaam

Als we een geur opsnuiven, botst deze eerst op het geurepitheel, dit weefsel bevat ongeveer 20 miljoen zenuweinden. De geur wordt getransmuteerd in een “zenuwboodschap” die daarna versterkt wordt door de geur-bol (bulbus olfactorius).
De zenuwboodschap passeert langs het reukkanaal en komt het limbisch systeem binnen waar je je begint gewaar te worden van geur.
Deze geur/zenuwboodschap wordt eerst geanalyseerd door de AMYGDALA en de HIPPOCAMPUS, die beiden een geheugencentrum in de hersenen zijn. Omdat dit opslagruimtes voor herinneringen zijn, spelen ze ook een belangrijke rol in emotionele reacties. Op dit punt, kan de geur een herinnering activeren, recent of langer geleden. De geurboodschap, of geactiveerde herinnering, passeert dan de HYPOTHALAMUS die werkt als een regulator en relais station. De HYPOTHALAMUS heeft de mogelijkheid de geurboodschap naar andere delen van de hersenen te sturen.

Waar gaan de geurboodschappen naar toe?

Euforische geuren, zoals van SALIE, GRAPEFRUIT en JASMIJN hebben de neiging om de Thalamus te stimuleren. Deze stimulatie heeft tot gevolg dat de thalamus stoffen gaat afscheiden genaamd enkephalines. Enkephaline werkt als een pijnstiller en veroorzaakt ook een gevoelens van je goed voelen of euforie…. En een gevoel van verhevenheid!

Ylang ylang, Cananga odorata  BRON: wikipedia

Het inhaleren van afrodisiacum geuren zoals van PATCHOULI en YLANG YLANG resulteren in de stimulatie van de Hypofyse die endorphines afscheid. Endorphines zijn ook pijnstillers. En, deze chemische stoffen zijn echte ‘goed gevoel’ hormonen die zowel een gevoel van euforie opwekken als sexuele gevoelens. De hypofyse regelt ook de andere endocriene klieren in het lichaam, inclusief de schildklier, bijnier  en geslachtsklieren.

sinaasappelbloesem

Als je een geur zoals van KAMILLE, LAVENDEL en SINAASAPPELBLOESEM waarneemt, veroorzaakt dat een stimulatie van een deel in de hersenen dat de Raphe kern heet.
Stimulatie van de Raphe kern veroorzaakt de afscheiding van serotonine. Serotonine werkt als een kalmerend middel – goed om je lichaam te ontspannen en tot rust te komen!

Geuren zoals die van ROZEMARIJN, LEMONGRAS en JENEVERBES zijn stimulerend. Zij hebben invloed op de Locus Ceruleus die noradrenaline afscheid en los laat in het systeem. Noradrenaline geeft ons een wakker gevoel!

Begrijpen hoe een geur ons brein beinvloed en wat voor gewaarwording of gevoelens we kunnen verwachten van bepaalde aroma’s kan ons helpen om de waarde van essentiele olien in stress verlichting en een algemeen welbevinden in te schatten. Leer de olie te kiezen die het deel van de hersenen stimuleert wat jou het resultaat geeft wat je nodig hebt. Een paar druppels lavendel op je kussen ’s nachts kan je helpen om te ontspannen en in slaap te vallen. Of gebruik een mengsel met lemongras in een verdamper voor een sta-op-en-ga effect. Een snuif van je favouriete ontspannings-olie kan een paniekaanval voorkomen en stress effecten in je lichaam minimaliseren.

De volgende omschrijvingen las ik in Encyclopedie van etherische olien door Julia Lawless:

soort olie
geuromschrijving
JASMIJN
een intensieve, rijke, warme bloemengeur en een thee-achtige basistoon
KRUIDNAGEL
zoetkruidig aroma en een frisse/fruitige topnoot
EUCAPYPTUS
enigszins harsachtige, kamfer-achtige geur en een houtachtige ondertoon
SINAASAPPEL
citrus sinensis
van koude persing
zoete, frisse, fruitachtige geur