Alle onderdelen van deze destillatie opstelling:

Voor een klant heb ik een glazen destillatietoestel met een externe stoomgenerator getest. Ik vond het een leuke opdracht omdat ik nog nooit met deze destilleeropstelling heb gewerkt. Dit was de vraag:

Zijn alle onderdelen aanwezig om te kunnen stoomdestilleren? En werkt het goed als destillatie-apparaat?

Eerst heb ik alle losse onderdelen verzameld om de opstelling goed te kunnen testen.

Het destillatietoestel bestaat uit een glazen vat voor de aromatische planten, een verbindingsbrug en een spiraalkoeler. Het vat sluit met een deksel en sluitring.

Op de bodem van het glazen vat zit een aansluiting voor de stoomtoevoer met een kraantje om de stoomdruk te regelen.

Verder zijn er nog wel wat  bevestigingsmaterialen en statieven nodig om de destilleeropstelling te kunnen bouwen. Ook heb je slangen nodig voor de wateraanvoer en voor de waterafvoer van de koeling.

Het glazen vat heeft een capaciteit van 1 Liter. Dat is niet genoeg om een beetje essentiële olie te maken, maar deze destilleerset is wel heel erg geschikt om het proces van stoomdestilleren te laten zien!

Bij deze destillatie opstelling is de behangsafstomer gebruikt als stoomgenerator. De slang van deze afstomer sluit je aan om het kraantje in de bodem van het glazen vat. Om te kunnen gaan beginnen met stoomdestilleren heb ik de waterkoeler aangesloten op de waterkraan en het glazen vat gevuld met vers geplukte kamille.

Kamille destilleren

Waarom heb ik gekozen voor kamille? Kamille (Matricaria chamomilla) geeft een blauwe essentiële olie en is daardoor goed te volgen als het ontstaat bij de condensatie van de stoom. De donkerblauwe olie drijft zichtbaar op het hydrolaat wat het een lichtblauwe kleur geeft.

Kamille geeft een felblauwe olie

Ik heb in 2011 eerder kamille gedestilleerd met een glazen destilleeropstelling https://indekoperenketel.nl/kamille-destilleren/

Bij de kamille destillatie in 2011 had ik ‘maar’ 200 gram kamille bloemen gebruikt. Wil je een beetje etherische olie maken dan heb je veel kamille bloempjes nodig. Onder gunstige omstandigheden geoogst kan je uit 10 Kg 10 tot 20 gram etherische olie destilleren.

Kamille geeft een heerlijk zacht hydrolaat met vele toepassingen.

Zet ondertiteling aan voor een toelichting in het Nederlands:

De test met de externe stoomgenerator is geslaagd; de destilleerset kan weer terug naar de klant voor educatief gebruik.

Mocht je na het lezen van dit artikel interesse hebben in stoomdestilleren? Of ben je zelf van plan om te gaan destilleren: we hebben een aantal interessante workshops om je op weg te helpen.

Je kan ook kiezen voor een online cursus.