Op donderdag 5 juli ben ik gestart met het destilleren van de lavendeloogst van dit jaar.

Ik heb een deel van de Ulvenhoutse lavendel, Lavandula angustifolia var. little lady, 4 klapkratten in totaal gedestilleerd.

Vers geplukt 4 kg per klapkrat, in totaal dus 16 kg lavendel.
Om de deksel van de destilleerketel stoomdicht aan te sluiten op ketel gebruik ik aluminiumtape.
Dit keer heb ik een traditionele methode waarbij gebruik gemaakt wordt van deeg toegepast.

Tijdens het destilleren bleek dat toch niet zo´n succes. Er ontstonden stoomlekken die niet of nauwelijks meer dicht te maken waren. Gelukkig was dit aan het begin van de destillatie waardoor ik de afdichting zonder veel verlies aan stoom, en dus ook etherische olie, kon vervangen door aluminiumtape.
florentijnse vaas
Tijdens de destillatie heb ik gebruik gemaakt van een florentijnse vaas om hydrolaat en olie van elkaar te scheiden. De olie was in het begin bijna kleurloos en werd naarmate de destillatie vorderde steeds geler van kleur.
Na 30 minuten destilleren
Na 60 minuten destilleren
Na 60 minuten heb ik de destillatie even stil gezet om de inhoud van de florentijnse vaas over te brengen in een scheitrechter. Dit omdat de scheidingscapaciteit van de florentijnse vaas bereikt was.

Na 2 1/2 uur destilleren ben ik gestopt. Resultaat:
Ongeveer 140 mL lavendelolie en 7 Liter lavendelhydrolaat.
Deze opbrengst van 16 kg lavendel komt overéén met 0,88%. Minder dus dan de 1 % die ik
verwacht had. Dat kan meerdere oorzaken hebben. Voor de hand ligt dat er bij stoomlekken in het begin van de destillatie olie verloren is gegaan. Hopelijk zal dat niet al te veel gebeuren bij de 84 kg lavendel die ik nog moet gaan destilleren!