Ik woon in een bosrijke omgeving en had al een tijdje het plan om van de jonge takjes van naaldbomen etherische olie te gaan destilleren. Het weer dit weekend werkte mee om weer eens te gaan destilleren.
Voor deze destillatie had ik de Douglasspar uitgekozen. Hiervoor heb ik van heel jonge boompjes die spontaan in het bos waren opgekomen takken afgeknipt. Met een klapkrat vol ben ik dezelfde middag aan de slag gegaan.
links Douglasspar en rechts grove den

Het verschil met de Grove den, die hier heel veel voorkomt en het vooral op de arme zandgronden goed doet, is heel duidelijk te zien.

Als voorbewerking voor het destilleren heb ik de takken in kleinere stukjes geknipt van vooral jonge twijgen met naalden.

Na de alambiek volgepropt te hebben met de vers geknipte sparrentakjes kon de destillatie beginnen. Bij een temperatuur van plm 90 graden Celcius ( in de top van de alambiek) kwamen de eerste druppels uit de koelemmer.
Het instellen van de koeling gaf geen problemen en na meer dan twee uur destilleren ben ik gestopt.
Op dat moment kwam er geen olie meer over en had ik al 6 wijnflessen gevuld met hydrolaat.

De hoeveelheid sparrentakken die in de alambiek gegaan waren heb ik niet afgewogen. Dus een exactie opbrengstpercentage was niet te berekenen. Wel weet ik dat ik ongeveer 7 liter aan sparrentakjes heb gedestilleerd met een opbrengst van 7 mL olie.

De olie had een voor mij heel verassende aangename geur. Ik had een meer dennenachtige geur verwacht. De sparrenolie had een sterk frisse citrusachtig geur. Als je de boeken er op na slaat klopt dat ook. Douglasspar olie bevat naast santeen en pineen ruim 30%  limoneen, een terpeen die een hoofdbestanddeel van de citrusolien is. Voor mij reden genoeg om in de nabije toekomst meer naaldboomsoorten te gaan destilleren.