destillatieopstelling capaciteit 2 Liter |
De leerlingen hebben 603 gram sinaasappelschillen gebruikt en gedestilleerd in een glazen opstelling.
De sinaasappelschillen kunnen in een bolvormige ruimte met een capaciteit van 2 Liter.
maatkolf met etherische olie |
Voor de analyse van de olie konden de leerlingen terecht bij IFF in Tilburg. De olie is daar mbv een gaschromatograaf geanalyseerd op de aanwezige bestanddelen. Hierdoor is het mogelijk om deze olie te vergelijken met de olie die ruim twee jaar geleden was gemaakt.
In 2010 werd uit 454 gram schillen 2,12 gram olie gedestilleerd,
in 2012 was 603 gram schillen nodig om 4,5 gram olie te destilleren.
Omgerekend: opbrengst 2010 0,47% en opbrengst 2012: 0,91%
Uit: Secretory structures of aromatic and medicinal plants |
.
De hogere opbrengst uit 2012 heeft te maken met het feit dat met een dunschiller de oranje oliehoudende laag van de schil is gehaald. Door dit fileren van de sinaasappelschil krijg je een hogere opbrengst.
vergelijking analyseresultaten sinaasappelolie |
Er zijn duidelijke verschillen in samenstelling tussen de twee olien.
Wat opvalt is dat de olie uit 2012 een hoger (94,80%) d-limoneen gehalte bevat. Uit de analyse blijkt ook dat de olie pineen bevat, wat in de olie uit 2010 niet is aangetroffen.
De olie uit 2010 bevat meer aldehydes en alcoholen. Ook bevat deze olie een laag percentage (0,13%) sesquiterpenen, die in de olie uit 2012 ontbreken. De verschillen hebben natuurlijk alles te maken met de lokale omstandigheden waaronder de sinaasappel heeft gegroeid. Maar globaal genomen komen de samenstellingen redelijk overéén.
Op de website van anthemis
vond ik de volgende samenstelling van sinaasappelolie die ze verkopen:
Florida (VS)
|
India
|
Ìtalie
|
d-Limoneen
|
95,6%
|
96,6%
|
95,1%
|
Mycreen
|
2,13%
|
2,02%
|
2,00%
|
Linalol
|
0,43%
|
0,57%
|
0,47%
|
Dezydaldehyde
|
0,60%
|
1,70%
|
—-
|
Anthranilzuur
|
0,42%
|
0,39%
|
—-
|
Neral
|
0,07%
|
0,07%
|
—-
|
Geranial
|
0,11%
|
0,11%
|
—-
|
α-pineen
|
—-
|
—-
|
0,59%
|
β-pineen
|
—-
|
—-
|
0,56%
|
d-Limoneen |
|
||||||||||