lavendel staat al lekker te bloeien en eindelijk kwamen er ook mooie, warme, zonnige dagen aan om lavendel te gaan plukken.

Dit keer konden we bij Partyhoeve de Geer in Horn, Limburg een aantal rijen Lavendula angustifolia var. “Munstead” oogsten.

 

lavendellogo

 

 

 

Eigenlijk was het optimaal weer voor een hoge olieproductie van de lavendel, maar voor de vrijwilligers was het te warm in de zon om lang te plukken. Het was wel 30 graden Celsius en op het open veld tussen de vochtige lemen aarde voelt dat nog warmer aan. De lavendel wordt het beste in de middag geknipt voor een goede opbrengst. Het veld gonste van de bijen, sprinkhanen en andere insecten. Ook stonden er andere kruiden tussen de lavendelplanten.

Gelukkig waren er twee meewerkers die, net als Catharina, het geweldig vinden om de lavendel te knippen. Dank voor het meehelpen, Lieske! Dank voor het meehelpen en rijden, Joop van Tuinjoop! Zonder jullie was het oogsten niet gelukt.

 

lavendeloogst 2016 002 informatie van de lavendelhoeve

 

lavendeloogst 2016 001 lavendelveld in Horn Limburg

 

lavendeloogst 2016 003 zo, een stukje van de voorste rij is geknipt

 

lavendeloogst 2016 005 lavendeloogst

 

lavendeloogst 2016 008 lavendeloogst

 

lavendeloogst 2016 009 lavendeloogst

 

de lavendel gaat in kratten de lavendel gaat in kratten

Uiteindelijk heeft Henk een plukgewicht van 22,5 kg gewogen in de destilleerwerkplaats. Henk en Catharina hebben nog dezelfde dag de lavendel in de droogbakken verdeeld. De lavendel was nog warm toen het uit de kratten werd gehaald. Met de goede ventilatie kan het verder drogen, totdat we het in de ketel stoppen om lavendelolie van te maken.

 

lavendeloogst 2016 011 plukgewicht vaststellen

 

lavendeloogst 2016 012 nu in de droogbakken verdelen

lavendeloogst 2016 013 verdelen in de droogbakken

Op de kop af zestien dagen later heeft Henk de Lavandula angustifolia var. Munstead die eind juni geoogst was gedestilleerd. Het plukgewicht was 22,5 Kg. Omdat de lavendel gedurende twee weken heeft kunnen drogen was het mogelijk om de hele oogst in één keer te destilleren.

Op deze vrijdag had Henk hulp van een stagiair Thea Kamerbeek die een opleiding volgt bij de herboristenopleiding ´De Sprenk`. Deze hulp kwam goed van pas want het overbrengen van de gedroogde lavendel uit de gaasbakken in de ketel vergde enige tijd en inspanning.

Om de lavendel goed in de ketel te krijgen hebben we de deksel verzwaard met een aantal stenen en goed afgeplakt met aluminiumtape om stoomlekken te voorkomen.

 Thea en Henk Thea en Henk in de destilleerwerkplaats

 

foto: Thea Kamerbeek gedroogde lavendel – foto: Thea Kamerbeek

 

vullen van de ketel foto: Thea Kamerbeek vullen van de ketel – foto: Thea Kamerbeek

 Bij het scheiden van de etherische olie van het hydrolaat tijdens de destillatie hebben we gebruik gemaakt van een florentijnse vaas. Scheiding met een florentijnse vaas geeft het gemak van niet steeds het hydrolaat handmatig te moeten aftappen.

Florentijnse vaas Florentijnse vaas

Na 2 uur destilleren zijn we gestopt. De totale opbrengst aan etherisch olie was 50 mL.

  foto: Thea Kamerbeek foto: Thea Kamerbeek

 lavendelolie in de scheittrechter lavendelolie in de scheittrechter

Als we uitgaan van het plukgewicht (22,5 Kg) is de opbrengst 0,22%.
Met de ervaring die we opgedaan heb met een andere Lavandula angustifolia cultivar in 2012 en 2013 kunnen we stellen dat dit een relatief lage opbrengst is. In 2012 hadden we een opbrengst van 0,9% en in 2013 1,0%. In 2013 waren de weersomstandigheden gunstiger dan in 2012. Bij beide oogsten ging het om L. angustifolia var. Little lady.

Omdat de omstandigheden bij het plukken in Horn gunstig waren hebben we het idee dat L.angustifolia var. Munstead gewoon minder olie produceert. We weten nu dus iets meer over de kwantiteit aan etherische olie die deze cultivar onder Nederlandse omstandigheden kan produceren. We hebben de olie voor analyse opgestuurd naar een gespecialiseerd bedrijf in Frankrijk om meer te weten te komen over de samenstelling van de olie.

 

 aftappen van de ketel na het lavendel destilleren aftappen van de ketel na het lavendel destilleren