“Ik wil toch het liefste een koperen ketel omdat ik die simpelweg zo mooi vind :).

Wat is jouw gedachte hierbij? Het is best een uitgave namelijk.”

– Britt 

Een spiksplinter nieuwe ketel

Tijdens de laatste Open Keteldag van 2022 kwam Britt met haar koperen alambiek naar de destilleerwerkplaats. Ze heeft al eerder een proefdestillatie uitgevoerd door water te koken in haar spiksplinter nieuwe koperen alambiek om zo mogelijke koperresten te verwijderen.

Deze dag heeft Henk haar geholpen met de aansluitingen van wateraanvoer en waterafvoer. Hij heeft de alambiek gevuld met 15 liter water. Deze alambiek heeft een inhoud van 30 liter en er kan ongeveer 1 kilo plantenmateriaal in de kolom.

Britt heeft de ketel voor de helft gevuld met 300 gram gedroogde lavandin.

Ook het stoomdicht maken van een koperen ketel is een aandachtspunt. Hier hebben ze gekozen om de bovenkant met alumiumtape af te dichten en de onderkant met gewoon wit tape voor waterleidingen. Het werkte goed, want we hebben geen stoomlekken gezien.

Stoomdicht afplakken

Grote koelemmer

“Dag Henk,

Ik ben je zo dankbaar voor je uitgebreide antwoord telkens weer. Ik merk dat ik het nog steeds lastig vind om te bedenken hoeveel liter perfect zou zijn aangezien het een balans is tussen input van van energie en opbrengst van olie (eindproduct).

Keuzes keuzes! Ik ga zelf ook vast wel een keer nog een keer naar Portugal en dan omzeil ik ook de transportkosten.

Nogmaals dank voor alle ondersteuning en toelichting.

Zonnige Groetjes, Britt

Britt heeft na een lange zoektocht de keuze gemaakt om een koperen Alambiek aan te schaffen om te gaan stoomdestilleren. Ze wil een ketel die een mooie uitstraling heeft. Maar de keuze voor de juiste maat ketel was best lastig.

Waarschijnlijk mag ze in de toekomst natuurbeleving voor kinderen geven op een schooltuin. Daarom is het wel belangrijk dat de alambiek in haar busje past. Tegelijkertijd moet het niet teveel energie kosten om het water te verwarmen om te stoomdestilleren.

Ze wil vanuit haar busje ter plekke verse planten gaan destilleren.

Haar ketel glimt je nu nog tegemoet, maar dat zal snel veranderen en zal het koper wat doffer worden van het gebruiken.

´Van al mijn zintuigen zijn mijn neus en ogen denk ik het best ontwikkeld. Ik ben altijd bezig met hoe iets ruikt (én proeft) en wat voor uitstraling iets heeft.

Mijn passie voor plantjes en aroma’s begon al op vroege leeftijd. Ik herinner mij dat ik vaak bezig was met het verzamelen van blaadjes die ik dan in mijn tas deed om er vervolgens soepjes of parfum van te maken. Ik ben blijkbaar heel ‘nasaal’ ingesteld, zei iemand eens tegen mij.

In 2011 ben ik afgestudeerd als pedagoog en sindsdien heb ik vooral heel veel andere interesse gebieden verkend, zoals meehelpen op biologische tuinderijen en het onderzoeken naar de geneeskrachtige werking van wilde planten. Ik bied workshops aan om je eigen herbal cosmetica te maken en medicijn uit de natuur.

Mijn droom is om alle grondstoffen die we gebruiken (zoveel mogelijk) zelf te maken of weer ruilen met andere vrienden die dat ook zo doen. Bijvoorbeeld wijnruit hydrolaat ruilen tegen bijenwas met de imker op de hoek. En dan onze eigen gemaakte shampoo, tandpasta, massage olie, afwasmiddel, EHBO kit, zeep, tincturen (you name it) te verkopen op de lokale markt elke woensdag ochtend 🙂

Etherische olie is een veel gebruikte grondstof in de producten die ik maak. Daarnaast wil ik mij in de toekomst ook meer gaan verdiepen in aromatherapie omdat ik nou eenmaal zo hard geloof in de werking van geuren op het zenuwstelsel en onze algehele gesteldheid.

Het aanschaffen van deze prachtige ketel brengt mij weer een stapje dichter bij het realiseren van deze droom en maakt mij zo blij. Wat een beauty!!!! Hopelijk wordt ie snel wat doffer want shiny shiny vind ik zo kitch.`

– Britt 

Stoomdestilleren

Tape eraf halen

Na de destillatie

Na de destillatie wordt de tape verwijderd om de ketel leeg te maken. Het destillaat hebben we opgevangen met behulp van een scheittrechter. Zo kan je makkelijk het hydrolaat steeds weg laten lopen en blijft de etherische olie drijven boven in de trechter.

Aangezien dit de eerste echte destillatie met deze ketel is, heeft Britt de etherische olie door een filterpapiertje laten lopen om zeker te zijn dat alle koperdeeltjes die misschien in de ketel zitten, worden opgevangen. Het hydrolaat is vervolgens in glazen flessen gedaan om koel te bewaren.

 

Het schoonmaken van een koperen alambiek doe je met biologisch afbreekbaar afwasmiddel of zeep. Eventueel kan je kalkaanslag verwijderen met citroenzuur.

Gebruik in ieder geval nooit azijn voor je koperen ketel. Daarbij ontstaat giftig koperacetaat wat schadelijk is voor de gezondheid.

Wil je meer weten over stoomdestilleren? Kan je niet naar een workshop komen, kies dan voor een online cursus. Gewoon vanaf huis of vanuit je busje te volgen.