Wat ik inmiddels heb uitgewerkt is het Product Guldenroede (Solidago Canadensis) die hier in grote getalen groeit waar ze overigens niet blij mee zijn. Voordat we met deze plant van start gingen heb ik natuurlijk de nodige onderzoeksrapporten en analyses gelezen en kwam tot de conclusie dat er gemiddeld 0,4 tot 1% olie vrijkomt.

Het volgende wil ik dus graag aan jullie voorleggen, uit onze batch kwam 3,5% zuivere olie en voor mijn gevoel 10 liter hele mooie vettige hydrolaat, naar mijn idee wel met een ietswat te hoge PH waarde die gedurende het proces wel heel stabiel zakte maar ik begrijp inmiddels dat dit ook per plant/bloem verschilt en de hoeveelheid aromatische delen/olie die zich bevind in de hydrolaat.

Natuurlijk verneem ik ook graag jullie mening hierover. Ik heb wel direct een monster van de olie en de hydrolaat naar het lab gestuurd want ik ben wel heel benieuwd wat hier uit komt. Ik stuur het productieverslag mee en we hebben dit keer wat foto’s genomen ook.

Vandaag gaan we nog een keer een batch Guldenroede destilleren van plantmateriaal die we op dezelfde locatie hebben we verzameld om te onderzoeken of er dezelfde hoeveelheid olie vrij komt welke ik dit keer zal sparen tot aan circa de zesde liter hydrolaat voor ik het ga scheiden.

 – Joanne Hes in Zweden

Bovenstaande is een gedeelte uit de mailwisseling tussen Henk en Joanne uit Zweden.

Joanne destilleert Grove Den, Rode bessenblad, Struikheide en Guldenroede op haar boerderij in Zweden. Henk heeft geadviseerd over de aanschaf van een destilleerketel, glaswerk en het laten analyseren van haar destillaat.

Zij laat haar etherische olie en hydrolaat analyseren om meer te weten te komen over de inhoudsstoffen, de locatie en tijd van destilleren.

Als leidraad heeft ze het boek ´Lariks, Spar en Grove Den: naaldbomen met een geneeskrachtige werking’ geschreven door Catharina de Bruin gelezen.

Guldenroede stoomdestillatie door Joanne Hes

Datum 23-8-2022
Plantmateriaal Guldenroede Solidago Canadensis Kilo 27 kg bloemkoppen + jonge knoppen circa 3 cm tot onder de bloem

Plukdag 22-8-2022 17.00 uur
Gedestilleerd 23-8-2022

Opbrengst 95 ml olie (3,5%) 10 liter hydrolaat

Eerste 2 liter hydrolaat gaf direct een grote hoeveelheid olie, circa 40 ml, helder tot lichtgroen. Naarmate het destillatieproces vorderde bleef er olie komen, meer geel van kleur.
Gemiddelde liters hydrolaat per uur: 1

Gedurende het proces bleef de geur sterk en de hydrolaat vettig.

 

Guldenroede destilleren

Tijdens de workshop Zelf Hydrolaten Maken komt het destilleren van allerlei aromatische kruiden aan bod. Sommige kruiden worden niet gedestilleerd om hun heerlijke geur, maar de goede eigenschappen voor onze gezondheid.

Guldenroede voor urinewegen

De plant heeft in de bloeitijd een sterke pislucht wat duidt op haar werking op urinewegen. Guldenroede gebruik je voor een gezonde nierfunctie en gezonde blaas.

Guldenroede hydrolaat is zeer veilig in het gebruik en wordt ingenomen voor het voorkomen en behandelen van nierstenen. De olie wordt door aromatherapeuten toegepast bij hoge bloeddruk.

De felgele kleur laat zien dat Guldenroede de intense vibratie van de zon en haar hitte draagt. Daarmee opent ze de solar plexus om kalmte te brengen. Energetisch wordt Guldenroede ingezet voor emoties die met het hart te maken hebben en om oude boosheid los te laten.

online cursus

Verblijf je in het buitenland? Wil je meer weten over stoomdestilleren van aromatische of medicinale kruiden? Volg een online cursus.

Deze cursus is speciaal opgezet voor mensen die van aromatische planten uit hun tuin, voedselbos of permacultuurproject op kleine schaal hydrolaat willen maken.

We laten zien aan de cursisten hoe je met simpele huis- tuin- en-keuken middelen planten kan stoomdestilleren, een techniek om op een zuivere manier hydrolaat te winnen.