Duizendbladtinctuur zelf maken

Catharina plukt Alchillea Millefolium Catharina plukt Achillea millefolium

In voorbereiding op de workshop Aromatische Kruiden Zelf Verwerken hebben Catharina en Henk bloeiende duizendblad geoogst. In deze tijd van het jaar hoef je niet ver te zoeken om deze bijzondere plant, Achillea millefolium genaamd, te vinden.

Duizendblad plukken Duizendblad plukken

We hebben alleen de bloeiende toppen geknipt. Recepten over het maken van tinctuur komen over het algemeen op Henk met zijn technische achtergrond nogal vaag over. Het recept gaf aan dat je één deel plant en drie delen alcohol (40 vol%) moest nemen.

DSC01918

Om een wat duidelijker beeld te krijgen van de verhoudingen zijn we de duizendblad gaan wegen. In totaal 60 gram van de schermen geknipte bloemen zijn afgewogen.

DSC01922

Voor het maken van de tinctuur hebben we een neutrale wodka van 40 vol % genomen. Om de verhouding 1 : 3 uit het recept te benaderen heeft Henk 441 gram wodka afgewogen. Daarbij heeft Henk gekeken naar de verhouding in volumes.

DSC01923

Dit mengsel van wodka en duizendblad is na 4 weken en dagelijks schudden na filtratie klaar voor gebruik.

Goudsbloemtinctuur zelf maken

Om aan vers geplukte goudsbloemen te komen hebben we contact gezocht met Zorgboerderij Amélior in Molenschot. We hebben een afspraak gemaakt om wat bloemen bij de zorgboerderij te komen plukken.

css9823LogoAmeliorpluktuinzorgboerdeij

Na een rondleiding over deze geweldige plek hebben we voldoende goudsbloemen Calendula officinalis kunnen plukken. Voor de tinctuur is het belangrijk om er voor te zorgen dat alleen de bloemblaadjes in de tinctuur terechtkomen.

DSC01926

Het potje wat we gekozen hebben is helemaal gevuld met de goudsbloemblaadjes die we bij Amélior hadden geoogst. Deze keer hebben we geen hoeveelheden afgewogen.

DSC01928

Na het vullen van het potje met de bloemblaadjes is het potje tot de rand aan toe gevuld met de 40% wodka.

goudbloemtinctuur 003

Ook dit mengsel gaan we gedurende 4 weken iedere dag even schudden. We zijn uiteraard benieuwd naar het resultaat! Net als van de duizendbladtinctuur en de Sint Jansolie en Kamillemaceraat die we ook gemaakt hebben.