Er valt veel meer te doen met gedestilleerde Grove Den

Wij destilleren in het voorjaar verse takken van naaldbomen. Bij deze destillatie van Grove Den ging het er wel heel bijzonder aan toe. We konden wel twee mensen blij maken met de reststromen na de destillatie.

Gewoonlijk brengen we de gedestilleerde takken met de kruiwagen naar de composthoop en spoelen we het kookvocht door het riool weg. Deze keer ging het anders.

Bij INDEKOPERENKETEL komen regelmatig allerlei verzoeken binnen via de mailbox of telefoon. We konden op een zondagmiddag in juni twee geïnteresseerden in reststromen tegelijk bedienen. Ook onze restproducten worden gezien als waardevolle grondstoffen voor andere bijzondere producten.

Tamara Orjola doet onderzoek om textielstof van Grove Denvezels te maken. En Claudette van de Rakt wil siroop bereiden uit het kookvocht van Grove Den.

Het destilleren van aromatische planten is mijn passie. Nooit gedacht dat naast de mooie essentiële oliën en hydrolaten die we maken ook nog nuttige reststromen zouden opleveren. Bijzondere ervaring die zeker nog een vervolg zal krijgen! ‘

Henk Ploeger

Na het destilleren

We hadden 20 kg Grove Den takken gehakseld en gewogen. Nu was het spannend hoeveel de gedestilleerde takken zouden wegen. De vraag is: hoeveel water hebben de houtsnippers uiteindelijk opgenomen. Dat viel erg mee: 16,5 kg is in de ketel gegaan (meer paste er echt niet meer bij) en Tamara heeft 17,5 kg gewogen na het destilleren. Dus de massa houtsnippers bevatte uiteindelijk 1 kg water.

Vezels voor textiel

Tamara Orjola is a material designer, researcher, and founder of Forest Wool. Tamara’s mission to eliminate waste by utilizing natural resources to their best potential. At Forest Wool, they are developing a production method that turns pine needle-waste of timber industry into the functional textile fiber.

Tamara: ‘What I am going to do with this material: Together with experts, I am testing the specific compositions of raw material in order to determine the next steps of processing. If results turn to be positive we will process this material into 3kg of textile fiber.’

Tree-shirtje uit het Chaamse bos?

Naast hydrolaat en olie kunnen de vezels van naaldbomen gebruikt worden om textiel van te maken. Forest Wool maakt duurzame textiel van dennennaalden.

Dennenbomen zijn ’s werelds belangrijkste houtbron. Alleen al in de EU worden elk jaar 600 miljoen pijnbomen gekapt. Maar er is meer aan de boom dan alleen hout: dennennaalden zijn goed voor 10-30 procent van zijn massa en tot op de dag van vandaag zijn ze een niet gewaardeerd en onderbenut bijproduct van houtkap. 

Forest Wool zet dennennaalden – afval vanuit de houtindustrie – om in vezels die worden gebruikt voor de productie van textiel voor kleding industrie. Dennennaald vezels zijn een geweldig alternatief voor geïmporteerde vezels zoals katoen, omdat het een lokaal en niet-seizoensgebonden materiaal is. Dennennaald vezel zijn een veel duurzamere alternatief voor katoen. Omdat ervoor de productie van dennennaald textiel geen landbouwgrond, pesticiden en water nodig zijn om de grondstoffen te laten groeien.

Tree-Shirt wordt het vlaggenschipproduct van Forest Wool, uitgevoerd in samenwerking met de mode industrie. Onze impact:

Bij Forest Wool willen wij het duurzaamheidsprobleem van de mode-industrie aanpakken. De mode-industrie is een van de meest vervuilende industrieën ter wereld en heeft dringend behoefte aan verandering. De overproductie van bepaalde grondstoffen zoals katoen zijn een hulpbronnenintensieve en schadelijke activiteit die ontbossing stimuleert, wat bijdraagt aan de opwarming van de aarde. Door dennennaalden in vezels te veranderen, creëren wij een veel duurzamere alternatief voor geïmporteerde of speciaal gekweekte vezels. 

bron: https://www.voordewereldvanmorgen.nl/leden/forest-wool

” Pine trees are the world’s main source of timber. Every year 600 million pine trees are cut down in the EU only. But there is more to the tree than just wood: pine needles account for 20 to 30 percent of its mass. “

Tamara Orjola of Forest wool researched the potential use of the billions of needles that go unused and found them to be a great alternative for all kinds of fibers.

With standard manufacturing techniques – crushing, soaking, steaming, carding, binding and pressing – they can be transformed into textiles, composites and paper, extracting essential oil and dye in the process. An elegant series of stools and carpets made of nothing but pine needles, shows that this ecological material also has a high-quality look and feel to it.

‘ Ik vind het leuk om onze destilleerwerkplaats te zien als een plek waar ik (sociale) permacultuurprincipes herken. Deze gebeurtenis zoals in dit artikel beschreven doet me denken aan twee permacultuurprincipes. Het eerste principe waar ik mee asocieer is ´Elk element heeft meerdere functies, elke functie wordt ondersteund door verschillende elementen.´ Je kan de Grove Den als boom natuurlijk zien als element met functies (klassieke voorbeelden als windvanger, vogelnest, schaduwplek enz.) Maar ook het destillaat van Grove Den is een element in dit voorbeeld.

Het tweede principe wat ik van toepassing vind is ‘Zorg voor een opbrengst’. Persoonlijk vind ik dit principe heel ongrijpbaar want vaak hebben we echt niet in de gaten wat olie en hydrolaat met mensen doet. Maar deze keer is het heel tastbaar, traceerbaar en voor herhaling vatbaar. ‘
– Catharina de Bruin

Grove Den tinctuur

Van de 20 kg gehakselde Grove Den paste 16,5 kg in de destilleerketel. Claudette heeft 3,5 kg meegenomen om tincturen van te maken. Dat doe je door plantendelen in alcohol te laten trekken.

Siroop van Grove Den kookvocht

Uiteindelijk hebben we 24 flessen gevuld met 500 – 600 mL kookvocht. Claudette wil het kookvocht van de Grove Den gebruiken voor een siroop en kruiden toevoegen. We hebben het geproefd zonder toevoegingen en de smaak was verrassend zacht, vanille-achtig en vol. De kleur is warm rood.

Levenselixer Antidood

‘ In contact gekomen met mijn levensboom (een suiker 🍁 esdoornboom) bij artist-in-residentie AnnAtopiA, wat ik aan het documenteren ben en fotograferen ben, werden de ingrediënten duidelijk. ‘ – Claudette van de Rakt

Zij verzamelde afgelopen tijd de ingrediënten voor haar Levenselixer.

Ingrediënten:
Anthriscus sylvestris (wortel van fluitenkruid)
Trametes versicolor (elfenbankjes)
Pinus sylvestris (grove den kookvocht)

Etherische olie en hydrolaat

Bij het zuivere proces van stoomdestilleren maken we een destillaat dat wordt gescheiden in etherische olie en in hydrolaat.

De etherische olie van Grove Den wordt gebruikt in verschillende soorten massageolie voor allerlei toepassingen. Wist je dat de dennenolie een belangrijke basisnoot is in parfum? Aangezien we een Brabants parfum van Geurende grondstoffen aan het ontwikkelen zijn, willen we blijven vernieuwen en ontwikkelen met destilleren van Grove Den.

Het hydrolaat van Grove Den is geliefd bij zeepmakers. Dat komt ook omdat wij, bij wijze van spreken, de bomen kunnen aanwijzen in het bos waar we van destilleren. Dit jaar hebben we zelfs een aanduiding met het vaknummer van het Chaamse bos op het etiket van onze olie.

Trouwens, wol verven met het kookvocht deden we al in 2011.