Maandagochtend vroeg (het vroor nog; kijk maar naar het witte dak van de destilleerwerkplaats) werd mijn nieuwe destilleerketel bezorgd! Best wel spannend om een ketel van een Spaanse fabriek te bestellen zonder hem in het echt gezien te hebben. Vooral of de ketel voldoet aan mijn verwachtingen. Tussen het bestellen en de uiteindelijke levering zat een periode van 6 weken.

 

200 kg inclusief verpakkingsmateriaal en pallet voor het vervoer

De rvs destilleerketel van 150 liter die ik nu gebruik, heb ik destijds zelf ontworpen en laten maken. Daardoor had ik een goed beeld van hoe een goed werkende destilleerketel in elkaar hoort te zitten. De nieuwe ketel met een inhoud van 300 liter is volledig van rvs gemaakt en 2,5 meter hoog.

maatvoering van de bestelling van 300 liter destilleerketel

Ook de koelemmer, het rooster in de ketel en verdere alle andere hulpstukken, die nodig zijn voor het destilleren van aromatische planten, zijn gemaakt van rvs.

koelemmer nog in de verpakking

Het was nogal een uitpakwerk: de ketel was erg goed ingepakt om beschadigingen tijdens transport naar Nederland te voorkomen. Maar na ruim een uur had ik een goed beeld van mijn nieuwe aankoop.

Alle onderdelen zijn goed en professioneel afgewerkt. Er moeten nog wel een aantal zaken geregeld worden voordat ik daadwerkelijk kan gaan destilleren met de ketel. Op mijn verzoek heeft de fabriek de ketel aangepast zodat hij ook elektrisch te verwarmen is. Omdat we in de destilleerwerkplaats lokaal opgewekte stroom van Energie Gilze Rijen (zon- en windenergie) gebruiken, maken we met deze ketel ook nog een sprong voorwaarts in het duurzaam produceren van etherische olie en hydrolaat. We gaan dus met deze ketel letterlijk van het gas af!

Om de ketel te vullen met water, plantmateriaal en aan te sluiten op de koelemmer heb ik wel een trap nodig. De hele installatie is met bouten verankerd in de vloer, zodat de ketel niet kan omvallen. De ketel kan naar voren kantelen. Hij is opgehangen in zogenaamde kantelvoeten. Zo is de ketel na de destillatie makkelijk te legen en schoon te spuiten. Dat belooft weer een mooi stookseizoen te worden.

De bedoeling is om de destilleerketel in ieder geval voor het Ketelfeest van zaterdag 21 april aanstaande operationeel te hebben. Op die dag is de officiële start van ons stookseizoen en stellen we de bezoekers in de gelegenheid om een kijkje in onze destilleerwerkplaats te nemen. De uitnodiging verschijnt in de nieuwsbrief. Schrijf je in voor de nieuwsbrief en je krijgt de uitnodiging in je mailbox.

Mocht je interesse hebben om onze destilleerwerkplaats op een ander tijdstip te bezoeken, neem dan contact op via indekoperenketel@gmail.com. Lees hier het verslag van de inloopdag van vorig jaar.

Ketelfeest bij INDEKOPERENKETEL

Op zaterdag 21 april 2018 hebben we een ketelfeest georganiseerd om de ingebruikname van de nieuwe destilleerketel te vieren. De nieuwe ketel heeft een grotere capaciteit dan onze huidige destilleerketel zodat we meer kruiden kunnen destilleren in één batch. De capaciteit is een factor 2,5 toegenomen.

Henk en Catharina met slingers in de destilleerwerkplaats

Henk heeft nu wel een trapje nodig om de ketel te vullen

Een goed Brabants gebruik, vinden wij, is om een bereikt doel of een jubileum te vieren. Naast dat de destilleerketel in werking was hebben we ook een destillatie uitgevoerd in een Smartstill. Dit apparaat hebben we gevuld met Palo Santo met de bedoeling om er hydrolaat van te maken. Palo Santo destilleren met een Smartstill. Dit vulde de destilleerwerkplaats met een heerlijke warm houtige geur.

Bij een feest hoort een drankje. Wat is er dan mooier dan van je eigen producten een drankje maken! Bij het oogstfeest vorig jaar hadden we de bezoekers kennis laten maken met roomijs met Reuzenzilverspar etherische olie Nu was Catharina in de voorbereiding flink bezig geweest met het samenstellen van een drankje waar een aantal van onze hydrolaten in zijn verwerkt.

Hiervoor heeft Catharina als basis Ginger bug gebruikt en diverse hydrolaten zoals vlierbloesem, roos en salie toegevoegd om de gewenste smaak te maken. De smaak zou ik zelf willen omschrijven als aromatisch bloemig licht zoet. Een lekker fris drankje erg geschikt voor de zomerse temperaturen die we afgelopen zaterdag mochten beleven.

Kon je er niet bij zijn? We organiseren een aantal keren per jaar een Open Keteldag.  Je bent van harte welkom en je hoeft je niet aan te melden.