Masterclass Stoomdestilleren
Van aromatische plant tot olie
Inschrijving voor de masterclass zijn gesloten. Nieuwe data volgen, hou ook onze nieuwsbrief in de gaten.
Opleiding
- drie volle dagen
- theorie en praktijk afgewisseld
- gedreven docententeam
Inbegrepen
- overnachtingen en maaltijden
- biologische en/of lokale keuken
- syllabus en certificaat
Voor wie?
- (aspirant) destillateurs
- plantenliefhebbers
- start-ups
Locatie
- bosrijke landelijke omgeving
- vlakbij de destilleerwerkplaats
- buitengebied van Gilze NB


Unieke week masterclass
Je wilt jouw aromatische kruiden verwerken tot etherische olie en hydrolaat en weet niet hoe te beginnen.
Je bent begonnen met destilleren, maar het lukt nog niet optimaal.
Je bent op zoek hoe je etherische olie en hydrolaten zelf kan maken en verwerken in bijzondere producten.
Je wilt als jonge start-up uit een reststroom waardevolle aromatische stoffen halen.
Zomaar een paar voorbeelden waarvoor wij de Masterclass Stoomdestilleren hebben ontwikkeld. Voor mensen met passie voor aromatische planten die nieuwsgierig zijn om meer te leren over de kunst van het destilleren.
Henk Ploeger en Catharina de Bruin hebben al meer dan tien jaar ervaring met destilleren in Brabant en zijn zeer gedreven om hun kennis te delen.
Tijdens deze unieke Masterclass midweek krijg je in de ochtend theorie. Bijvoorbeeld over onderwerpen als techniek, biochemie, geurstoffen en juiste oogsttijd.
Of we rijden een klein stukje naar het bos. We gaan het bos in om verse takken te halen van naaldbomen.
In de middag rijden we naar de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB. De verse takken gaan we stoomdestilleren, terwijl Henk uitgebreid uitleg geeft over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.
We bezoeken ons eigen lavendelveldje en bekijken of we kunnen oogsten om vers te destilleren. Tijdens de midweek gaan we diverse planten destilleren met verschillende destilleerapparatuur: van huis- tuin- en keuken-opstelling tot een professionele destilleerketel.
Deze Masterclass is vooral geschikt voor mensen die zelf willen gaan destilleren en/of beter willen destilleren. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers.
We kijken er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin.
Wat is inbegrepen?

Drie volle lesdagen
boeiende theorie over de plantstructuren, stoomdestilleren en de chemie met vele tips en tricks door Henk. Afgewisseld met oogsten in het nabijgelegen Chaamse bos, de verwerking daarvan en het destilleren met een professionele ketel.

Lokaal en biologische gerechten
gezamelijk eten en (facultatief) meehelpen in de keuken waar Catharina laat zien hoe je hydrolaten en essentiele olie op een veilige manier in gerechten kan verwerken.

Accomodatie
verblijf in een boerenhoeve met tweepersoons slaapkamers. Koken en eten in een sfeervolle rustige omgeving bij het bos.

Certificaat
aan het eind van jouw masterclass ontvang je een deelnemerscertificaat. Je kan jouw destilleervragen blijven stellen, dat noemen we nazorg.
Indeling van de masterclass
Theorie
de theorie over biochemie is een onderdeel van het programma, met chemische analyses van de olie en hydrolaat. We delen onze ervaringen en laten samenstelling en opbrengst zien van verschillende aromatische planten in het Nederlandse klimaat.
Praktijk
praktisch aan de slag in het nabijgelegen Chaamse bos. We oogsten, verwerken en destilleren met verschillende typen destilleertoestellen in de destilleerwerkplaats in Gilze NB. We proeven en ruiken etherische olie en hydrolaat, ook in gerechten.
Wat neem je mee?
jouw kennis en ervaring met stoomdestilleren van verschillende soorten aromatische planten heeft een enorme boost gekregen. Je bent geïnspireerd om zelf te destilleren. Je weet wat er voor nodig is om via stoomdestilleren een mooi product te maken.
Team

Henk Ploeger
senior destillateur bij INDEKOPERENKETEL. Sinds 2010 heeft Henk zich meer en meer toegelegd op het stoomdestilleren en brengt zijn enorme praktijkervaring over in verschillende workshops en seminars.

Catharina de Bruin
gastvrouw/partner bij INDEKOPERENKETEL. Auteur van het Lavendel destilleerboek en ‘Lariks, Spar en Grove Den’. Kookt uit eigen tuin / wildpluk met zelf gemaakte etherische olie en hydrolaten.












Masterclass onderwerpen
Hier lees je welke onderwerpen aan de orde komen in drie dagen. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers zullen we inzoomen op bepaalde onderwerpen.
Schrijf je snel in want de plekjes voor deze cursus zijn beperkt en zeer gewild!
kennismaken
introductie van het programma
oogsten en verwerken
destillatie opstellingen
het belang van schone bodem
chemische analyses
stoomdestilleren
etherische olie en hydrolaat
de kunst van het scheiden
international distillers meeting
bewaren
toepassingen en recepten
Tijdpad
Ontbijt is om 8 uur ’s ochtends, middagmaal is variabel en avondmaal is rond 18:30 uur. De opleidingsdag duurt van 10 uur tot ca. 17 uur met de nodige pauzes en tijd voor ontspanning.
Maandag: 17:00 uur
Aankomst tussen 17:00 en 18:00 uur
Proeverijtje – neem een snackhapje of stukje kaas mee uit jouw streek om te proeven en delen. Wij zorgen voor soep en salade erbij.
Dinsdag – donderdag
drie dagen in de ochtend theorie gevolgd door aromatische planten stoomdestilleren, omkaderd door heerlijk eten, leuke pauzes en boswandelingen. Donderdag eindigt het programma.
Vrijdag: 10:00 uur
Opruimen en uitchecken. Afscheid of toch nog een boswandeling en pannenkoekenrestaurant? Aan jou de keuze.
Locatie

Verblijf en theorielokaal is in een rustieke Brabantse boerenhoeve. We delen het erf met lakenvelder koeien. Er is voldoende ruimte om heerlijk buiten te zitten, maar ook binnen is het goed vertoeven.
Allemaal in de buurt van de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL.
Adres
Hoeve de Lakenvelder
Horst 26
5126 BX Gilze NB

Openbaar vervoer
Station Breda, station Gilze – Rijen of station Tilburg. neem de trein gecombineerd met regiotaxi (vooraf reserveren).
Meerijden
probeer te carpoolen. Indien mensen willen/kunnen carpoolen bezorgen we tijdig een adressenlijst of locatiebepaling zodat je kan afspreken. Parkeren bij de hoeve is geen probleem.












Dit schreven deelnemers over onze workshops:

Contact
INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze | Henk Ploeger en Catharina de Bruin | indekoperenketel@gmail.com | tel 06-18076977 (Catharina) of 06-34068220 (Henk)
INDEKOPERENKETEL is ingeschreven in het Handelsregister
onder de naam H&C Aromalab.