Masterclass Stoomdestilleren

Van aromatische plant tot olie

Inschrijving voor de masterclass zijn gesloten. Nieuwe data volgen, hou ook onze nieuwsbrief in de gaten.

Opleiding
 • drie volle dagen
 • theorie en praktijk afgewisseld
 • gedreven docententeam
Inbegrepen
 • overnachtingen en maaltijden
 • biologische en/of lokale keuken
 • syllabus en certificaat
Voor wie?
 • (aspirant) destillateurs
 • plantenliefhebbers
 • start-ups
Locatie
 • bosrijke landelijke omgeving
 • vlakbij de destilleerwerkplaats 
 • buitengebied van Gilze NB

Unieke week masterclass

Je wilt jouw aromatische kruiden verwerken tot etherische olie en hydrolaat en weet niet hoe te beginnen.
Je bent begonnen met destilleren, maar het lukt nog niet optimaal.
Je bent op zoek hoe je etherische olie en hydrolaten zelf kan maken en verwerken in bijzondere producten.
Je wilt als jonge start-up uit een reststroom waardevolle aromatische stoffen halen.

Zomaar een paar voorbeelden waarvoor wij de Masterclass Stoomdestilleren hebben ontwikkeld. Voor mensen met passie voor aromatische planten die nieuwsgierig zijn om meer te leren over de kunst van het destilleren.

Henk Ploeger en Catharina de Bruin hebben al meer dan tien jaar ervaring met destilleren in Brabant en zijn zeer gedreven om hun kennis te delen.

Tijdens deze unieke Masterclass midweek krijg je in de ochtend theorie. Bijvoorbeeld over onderwerpen als techniek, biochemie, geurstoffen en juiste oogsttijd.

Of we rijden een klein stukje naar het bos. We gaan het bos in om verse takken te halen van naaldbomen.

In de middag rijden we naar de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB. De verse takken gaan we stoomdestilleren, terwijl Henk uitgebreid uitleg geeft over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.

We bezoeken ons eigen lavendelveldje en bekijken of we kunnen oogsten om vers te destilleren. Tijdens de midweek gaan we diverse planten destilleren met verschillende destilleerapparatuur: van huis- tuin- en keuken-opstelling tot een professionele destilleerketel.

Deze Masterclass is vooral geschikt voor mensen die zelf willen gaan destilleren en/of beter willen destilleren. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers.

We kijken er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin.

Wat is inbegrepen?

Drie volle lesdagen

boeiende theorie over de plantstructuren, stoomdestilleren en de chemie met vele tips en tricks door Henk. Afgewisseld met oogsten in het nabijgelegen Chaamse bos, de verwerking daarvan en het destilleren met een professionele ketel.

Lokaal en biologische gerechten

gezamelijk eten en (facultatief) meehelpen in de keuken waar Catharina laat zien hoe je hydrolaten en essentiele olie op een veilige manier in gerechten kan verwerken.

Accomodatie

verblijf in een boerenhoeve met tweepersoons slaapkamers. Koken en eten in een sfeervolle rustige omgeving bij het bos.

Certificaat

aan het eind van jouw masterclass ontvang je een deelnemerscertificaat. Je kan jouw destilleervragen blijven stellen, dat noemen we nazorg.

Indeling van de masterclass

Theorie

de theorie over biochemie is een onderdeel van het programma, met chemische analyses van de olie en hydrolaat. We delen onze ervaringen en laten samenstelling en opbrengst zien van verschillende aromatische planten in het Nederlandse klimaat.

Praktijk

praktisch aan de slag in het nabijgelegen Chaamse bos. We oogsten, verwerken en destilleren met verschillende typen destilleertoestellen in de destilleerwerkplaats in Gilze NB. We proeven en ruiken etherische olie en hydrolaat, ook in gerechten.

Wat neem je mee?

jouw kennis en ervaring met stoomdestilleren van verschillende soorten aromatische planten heeft een enorme boost gekregen. Je bent geïnspireerd om zelf te destilleren. Je weet wat er voor nodig is om via stoomdestilleren een mooi product te maken.

 

Team

Henk Ploeger

senior destillateur bij INDEKOPERENKETEL. Sinds 2010 heeft Henk zich meer en meer toegelegd op het stoomdestilleren en brengt zijn enorme praktijkervaring over in verschillende workshops en seminars.

Catharina de Bruin

gastvrouw/partner bij INDEKOPERENKETEL. Auteur van het Lavendel destilleerboek en ‘Lariks, Spar en Grove Den’. Kookt uit eigen tuin / wildpluk met zelf gemaakte etherische olie en hydrolaten.

Masterclass onderwerpen

Hier lees je welke onderwerpen aan de orde komen in drie dagen. Afhankelijk van de vragen van de deelnemers zullen we inzoomen op bepaalde onderwerpen.

Schrijf je snel in want de plekjes voor deze cursus zijn beperkt en zeer gewild!

    kennismaken

    introductie van het programma

    oogsten en verwerken

    destillatie opstellingen

    het belang van schone bodem

    chemische analyses

    stoomdestilleren

    etherische olie en hydrolaat

    de kunst van het scheiden

    international distillers meeting

    bewaren

    toepassingen en recepten

Tijdpad

Ontbijt is om 8 uur ’s ochtends, middagmaal is variabel en avondmaal is rond 18:30 uur. De opleidingsdag duurt van 10 uur tot ca. 17 uur met de nodige pauzes en tijd voor ontspanning.

Maandag: 17:00 uur

Aankomst tussen 17:00 en 18:00 uur

Proeverijtje – neem een snackhapje of stukje kaas mee uit jouw streek om te proeven en delen. Wij zorgen voor soep en salade erbij.

Dinsdag – donderdag

drie dagen in de ochtend theorie gevolgd door aromatische planten stoomdestilleren, omkaderd door heerlijk eten, leuke pauzes en boswandelingen. Donderdag eindigt het programma.

Vrijdag: 10:00 uur

Opruimen en uitchecken. Afscheid of toch nog een boswandeling en pannenkoekenrestaurant? Aan jou de keuze.

Locatie

Verblijf en theorielokaal is in een rustieke Brabantse boerenhoeve. We delen het erf met lakenvelder koeien. Er is voldoende ruimte om heerlijk buiten te zitten, maar ook binnen is het goed vertoeven.
Allemaal in de buurt van de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL.

Adres

Hoeve de Lakenvelder
Horst 26
5126 BX  Gilze NB

Openbaar vervoer

Station Breda, station Gilze – Rijen of station Tilburg. neem de trein gecombineerd met regiotaxi (vooraf reserveren).

Meerijden

probeer te carpoolen. Indien mensen willen/kunnen carpoolen bezorgen we tijdig een adressenlijst of locatiebepaling zodat je kan afspreken. Parkeren bij de hoeve is geen probleem.

Dit schreven deelnemers over onze workshops:

"Ik heb genoten van jullie workshop: inspirerende inderdaad, maar ook leerzaam. En van de sfeer in jullie werkplaats: de liefde voor het vak en de warmte naar mensen toe, heel fijn! Dank voor de syllabus en voor de fijne middag."

"De olie kan op diverse manieren gebruikt worden en heeft een geneeskrachtige werking, is huidverzorgend en rustgevend. Dat was ook te merken aan de deelnemers: we waren allemaal lekker relaxed na een 4 uur durende workshop! Zalig!"

– Karin

"Heel hartelijk dank voor de reuze gezellige middag. Ik vind het geweldig informatie en ik heb er heel veel aan. Ik ben van plan nog meer workshops bij jullie te volgen in de toekomst, en heb me ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. "

"Dag allebei, Bedankt voor de cursus gisteren. De basis had ik ondertussen mee met jullie online aanbod en het boek. Ik heb er toch nog veel kunnen aanplakken van do’s and dont’s. "

– Els

"Beste Henk en Catharina, Dank voor de gepassioneerde en praktische workshop van gistermiddag. Ik ga erin duiken om de technieken onder de knie te krijgen."

– Albert

"Ik wil jullie naast de geweldige dag ook hartelijk bedanken voor de mooie herinnering en de kennis die ik heb opgedaan. Jullie aanbod en aanpak is een compliment waard! Het enthousiasme is gewekt. De aanvullende informatie als bijlage in deze mail ga ik dan ook uitgebreid doornemen..."

– Dorien

Contact

INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze | Henk Ploeger en Catharina de Bruin | indekoperenketel@gmail.com | tel 06-18076977 (Catharina) of 06-34068220 (Henk)

INDEKOPERENKETEL is ingeschreven in het Handelsregister
onder de naam H&C Aromalab.