workshops

workshops en Open dagen in 2019

Workshop Salie oogsten en destilleren

Unieke kans om mee te helpen met het oogsten en destilleren van biologisch-dynamisch geteelde salie!
De eerste dag gaan we naar een biologisch-dynamische kruidenkwekerij in Ruinerwold (NO van Meppel) om de bloeiende salie te oogsten. We starten na de lunch. De oogst brengen we met behulp van jouw auto naar de destilleerwerkplaats in Gilze NB. Dit is een afstand van 197 km en een reistijd van plm 2,5 uur. Wij betalen de brandstofkosten voor het meerijden en het vervoer van de geoogste salie.

De volgende dag starten we met de destillatie van salie. Je maakt het hele proces mee van destilleren en je krijgt uitleg over de techniek en biochemie van etherische olie en hydrolaten. Tijdens de workshop kan je kennis maken met stoomdestilleren van olie en hydrolaat uit kruiden. Er is veel ruimte om vragen te stellen en uit te wisselen.

WANNEER: inschrijving gesloten

PRIJS:

De prijs voor deze tweedaagse workshop is € 68,- per deelnemer. Tijdens de workshop en het oogsten zorgen wij voor verse kruidenthee met wat lekkers.
OVERNACHTEN:
Mocht het nodig zijn om in Gilze of omstreken te moeten overnachten dan kunnen we je daar bij behulpzaam zijn. Het is ook mogelijk om bij de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze met een camper te overnachten. De voorzieningen zijn basic, een toilet en stromend water.
AANTAL DEELNEMERS:
Maximaal 10 personen.

Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met Brabantse Parels.

Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com
Met vriendelijke groet, Henk Ploeger

workshop lavendel destilleren

Bij deze workshop ligt de focus op lavendelolie en de techniek van stoomdestilleren. Henk geeft uitgebreid uitleg over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.

Vanaf het vullen van de ketel tot aan het plakken van de etiketten kan je meemaken. Je komt niet alleen kijken en luisteren; destilleren gaat vooral over ruiken. Daarom doen we een geursessie met verschillende soorten etherische olie van lavendel.

Deze workshop is vooral geschikt voor mensen die zelf willen gaan destilleren en/of interesse hebben of bezig zijn met aromatherapie. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers.

Dit schreven workshopdeelnemers:
“Ik heb genoten van jullie workshop: inspirerende inderdaad, maar ook leerzaam. En van de sfeer in jullie werkplaats: de liefde voor het vak en de warmte naar mensen toe, heel fijn! Dank voor de syllabus en voor de fijne middag.”

“De olie kan op diverse manieren gebruikt worden en heeft een geneeskrachtige werking, is huidverzorgend en rustgevend. Dat was ook te merken aan de deelnemers: we waren allemaal lekker relaxed na een 4 uur durende workshop! Zalig!”

“Heel hartelijk dank voor de reuze gezellige middag. Ik vind het geweldig informatie en ik heb er heel veel aan. Ik ben van plan nog meer workshops bij jullie te volgen in de toekomst, en heb me ook ingeschreven voor de nieuwsbrief. “

De workshop Lavendel destilleren kost € 68,- per deelnemer.
Inbegrepen zijn:
– een flesje etherische olie,
– verse kruidenthee met wat lekkers,
– toezenden van de syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.

De workshops worden gegeven in de destilleerwerkplaats in het buitengebied van Gilze NB.

De lavendelworkshops worden gehouden in de maanden juni, juli en augustus, van 13:00 uur tot ongeveer 17:00 uur. Elk jaar is er veel belangstelling en zijn sommige workshopdata snel vol. Maximaal 10 deelnemers per workshop.
Zaterdag 15 juni is volgeboekt.

Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Betalen kan ook met Brabantse Parels.
Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com

We kijken er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin.

Workshop Zelf hydrolaat maken DIY

Wij zien snoeiafval van aromatische planten als waardevolle grondstof om hydrolaat te maken. Met veel toepassingen, bijvoorbeeld voor zeep maken of om de geneeskracht voor onze gezondheid. Deze middagworkshop is dan ook speciaal opgezet voor mensen die van aromatische planten uit hun tuin of permacultuurproject op kleine schaal hydrolaat willen maken. Tijdens de workshop kan je kennis maken met oogsten, verwerken en stoomdestilleren voor olie en hydrolaat van aromatische planten en kruiden.

We leren de cursisten om met simpele huis- tuin- en-keuken middelen planten te gaan stoomdestilleren, een techniek om op een zuivere manier hydrolaat te winnen. Zo gaan we de wokmethode doen met aromatische kruiden. Er is veel ruimte om vragen te stellen en uit te wisselen.

De prijs voor deze workshop is € 68,- per deelnemer.
Inbegrepen zijn: verse kruidenthee met wat lekkers, deel van de opbrengst aan hydrolaat, syllabus ‘Stoomdestillatie technieken’.
Zelf meenemen: glazen potje of flesje voor hydrolaat. En vers geplukte kruiden (indien voorhanden, hoeft niet)

De workshops worden gehouden in de destilleerwerkplaats van INDEKOPERENKETEL in het buitengebied van Gilze (NB). We beginnen om 13:00 uur en het duurt tot ongeveer 17:00 uur.
Na jouw aanmelding ontvang je informatie over het overschrijven per bankrekening. Mail je vragen naar indekoperenketel@gmail.com

We zien er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin

INDEKOPERENKETEL maakt etherische olie en hydrolaat van plantaardige restproducten, afkomstig van lokale telers, bedrijfjes of bos- en landschapsbeheerders. We willen het vervaardigen en het gebruik van etherische olie en hydrolaat onder de aandacht brengen.

We hanteren in onze bedrijfsvoering het principe
‘Zorgen voor de Aarde, zorg voor elkaar en eerlijk delen.’

INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze | Henk Ploeger en Catharina de Bruin | indekoperenketel@gmail.com | tel 06-18076977

INDEKOPERENKETEL is ingeschreven in het Handelsregister met KvK-nummer 71376275 onder de naam H&C Aromalab op 9 april 2018 te Breda. BTW-nummer 858691607B01