workshops

 

IMG_6056 (2)

lavendel-workshop-2017-poster

Workshop LAVENDEL DESTILLEREN worden gehouden op zaterdag 1 juli, woensdag 12 juli en zaterdag 26 augustus 2017
van 13:00 uur tot ongeveer 17:00 uur

Bij deze workshop ligt de focus op lavendelolie en de techniek van stoomdestilleren. Henk geeft uitgebreid uitleg over hoe het proces van stoomdestillatie werkt.

Vanaf het vullen van de ketel tot aan het plakken van de etiketten kan je meemaken. Je komt niet alleen kijken en luisteren; destilleren gaat vooral over ruiken. Daarom doen we een geursessie met verschillende soorten etherische olie van lavendel.

Deze workshop is vooral geschikt voor mensen die zelf willen gaan destilleren en/of interesse hebben of bezig zijn met aromatherapie. Neem jouw vragen mee en deel ze met de andere deelnemers. Ook in 2015 en 2016 was er veel belangstelling en waren sommige workshopdata snel vol.

Dit schreven workshopdeelnemers:

“Ik heb genoten van jullie workshop: inspirerende inderdaad, maar ook leerzaam. En van de sfeer in jullie werkplaats: de liefde voor het vak en de warmte naar mensen toe, heel fijn! Dank voor de syllabus en voor de fijne middag.”

De olie kan op diverse manieren gebruikt worden en heeft een geneeskrachtige werking, is huidverzorgend en rustgevend.
Dat was ook te merken aan de deelnemers: we waren allemaal lekker relaxed na een 5 uur durende workshop! Zalig!

Klik op de link voor het artikel het huis, tuin en keukenblog van Chantal Ruijgrok.

IMG_6009 (2)

geursessie 1

 

workshop-poster-zelf-hydrolaat-maken-2017

Workshop ZELF HYDROLAAT MAKEN

op zaterdag 8 juli 2017 van 13 uur tot ongeveer 17 uur.

INDEKOPERENKETEL start met de workshop Zelf hydrolaat maken. Wij zien snoeiafval van aromatische planten als waardevolle grondstof om hydrolaat te maken. Met veel toepassingen, bijvoorbeeld voor zeep maken of medicinale werking.

Deze middagworkshop is dan ook speciaal opgezet voor mensen die van aromatische planten uit hun tuin of permacultuurproject op kleine schaal hydrolaat willen maken. Tijdens de workshop kan je kennis maken met oogsten, verwerken en stoomdestilleren voor olie en hydrolaat van aromatische planten en kruiden.

We leren de cursisten om met simpele huis- tuin- en-keuken middelen planten te gaan stoomdestilleren, een techniek om op een zuivere manier hydrolaat te winnen. Zo gaan we de wokmethode doen met aromatische kruiden. Er is veel ruimte om vragen te stellen en uit te wisselen.

De prijs voor deze workshop is € 55,- per deelnemer.
Zelf meenemen: glazen potje of flesje voor hydrolaat. En vers geplukte kruiden (indien voorhanden, hoeft niet)

 

dsc02498

 

 

 

meewerkdagen-lariks-destilleren-20171

 

MEERWERKDAGEN LARIKS

Hemelvaart en pinksterweekend 2017 van 10:00 uur tot 17:00 uur.

Het oogsten van de lariks kan aan het eind van de lente of begin van de zomer plaatsvinden.
Dan is de groei van de jonge takken en twijgen op zijn hoogtepunt. Er zijn warmere dagen nodig voor de bomen. Zo wordt de beste opbrengst van lariks olie en hydrolaat verwacht.

In de ochtend gaan we in het Chaamse bos lariks takken halen. We lopen vanaf de werkplaats naar het bos, dat is ongeveer 1 km lopen.
Rond het middaguur gaat in de destilleerwerkplaats de ketel aan. Van de lariks maken we door stoomdestillatie lariksolie en larikshydrolaat.

Wil je erbij zijn?

Wil je meedoen met het oogsten van de lariks in het bos? Wil je helpen met hakselen en de ketel vullen? Je bent van harte welkom op deze leerzame, inspirerende en vooral gezellige meewerkdagen. Wees er snel bij, want er zijn een beperkt aantal plaatsen.

De prijs voor een meewerkdag is € 75,- per deelnemer.
Je kan meerdere dagen komen; dan betaal je € 50,-  voor elke volgende meewerkdag lariks.

Inbegrepen zijn:
– koffie en verse kruidenthee met wat lekkers,
– een biologische lunch,
– toezenden van het e-boek De geneeskrachtige werking van naaldbomen.

Neem zelf eventueel werkhandschoenen mee.

Catharina hakselt

We zien er naar uit je te ontmoeten, Henk Ploeger & Catharina de Bruin