Stoomdestilleren

Bij INDEKOPERENKETEL destilleren we biologische aromatische kruiden en naaldbomen uit het nabijgelegen Chaamse bos tot etherische olie en hydrolaat.

” We doen dat door middel van stoomdestillatie, een natuurzuivere methode om olie en hydrolaat uit planten te halen. Inmiddels hebben we jarenlange ervaring met dit proces, waar ambacht en aandacht voor het handgemaakte product onze kwaliteit weergeven.

We willen het vervaardigen en het gebruiken van etherische olie onder de aandacht brengen door te publiceren (op deze website, blogs en nieuwsbrief), research, experimenten, verzamelen en geven van voorlichting, houden van workshops en trainingen voor mensen die zich met gezondheid bezig houden.

We gebruiken regionale (biologische) restproducten en plantenafval afkomstig van lokale telers, bedrijfjes of bos- en landschapsbeheerders om etherische olie en hydrolaten te maken. We werken met liefde, aandacht en plezier in de destilleerwerkplaats. Zo maken we mensen blij met onze producten die genezing en gezondheid bevorderen.

Je hebt een kwalitatief goed en uniek product in handen!

Henk Ploeger, senior destillateur bij INDEKOPERENKETEL
Catharina de Bruin, auteur

In de destilleerwerkplaats gebruiken we lokale, schone, groene energie van Energie Gilze Rijen en streven we om helemaal klimaatneutraal te gaan produceren.

Onze producten komen veelal terecht bij bedrijfjes die net zoals wij producten maken die op basis van het principe `zorgen voor elkaar, eerlijk delen en zorg voor de Aarde` hanteren. Daar werken we graag mee samen. Zo kunnen we bijvoorbeeld exclusieve producten leveren voor culinaire experimenten van Brabantse bodem.

Voor de aanvoer van verse biologische kruiden komen we graag in contact met producenten uit de regio die reststromen op een duurzame wijze willen upgraden naar etherische olie en/of hydrolaat. “

 

“We maken etherische olie en hydrolaat van biologische en regionale aromatische planten. “

Destilleren en analyses in opdracht

Kwekers en plantenveredelaars kunnen INDEKOPERENKETEL in toenemende mate vinden als het gaat om onze expertise op het gebied van stoomdestilleren van planten. Zo hebben wij onderzoek gedaan naar cultivars van lavandula angustifolia. De rapportage geeft informatie die ten goede komt aan hun veredelingsprogramma.

Wij voeren de stoomdestillaties op gecontroleerde wijze uit. Er worden chemische analyses gemaakt van de etherische olie of hydrolaat. Deze gegevens worden vergeleken met de geldende ISO-norm en beschreven in een uitvoerige rapportage. De gegevens voor de opdrachtgever over de opbrengst en samenstelling van de etherische olie geven duidelijkheid over verschillen in cultivars.

Destilleer-werk-plaats

In de zomer van 2014 heeft INDEKOPERENKETEL een voormalige varkensschuur betrokken buiten Gilze. Waar een jaar eerder nog zeugen en biggen liepen, staan nu droogbakken die ruiken naar citroenmelisse en pepermunt. De – tijdelijke – destillatiewerkplaats is gevestigd op een zeer geschikte locatie voor onze doeleinden.

De ketel staat op ongeveer 1 kilometer van het Chaamse bos, waar naaldbomen groeien die zorgen voor heerlijke lokale etherische olie. De hele productieketen vind plaats binnen een straal die op loop- en fietsafstand bereikbaar is. We zoeken onze samenwerkingspartners zoveel mogelijk in de directe omgeving om zo de lokale economie te stimuleren.

Ook kijken we naar INDEKOPERENKETEL als een schakel in een hele keten. Onze plek zien we tussen het verbouwen van aromatische kruiden (waarbij wij de kruiden verwerken tot heerlijke olie) en producenten van bijvoorbeeld zeep of andere foodgrade lekkernijen, van alcoholvrije drankjes tot massegeolie.

 

Zuiverheidsgaranties van etherische olie en hydrolaat

 • 100% puur, natuurlijk en biologisch of wildcraft
 • Niet scheikundig behandeld
 • Niet gemodificeerd
 • Niet versneden en niet vermengd met andere essentiële oliën
 • Niet versneden en niet vermengd met andere plantaardige oliën zoals palmolie
 • Niet verdund
 • Niet gerectificeerd
 • Niet aangepast aan een standaard samenstelling d.m.v. scheikundige producten of door herdestillatie van de etherische olie om bepaalde componenten te concentreren
 • Niet gereconstrueerd
 • Niet gedeterpeneerd, d.w.z. niet ontdaan van terpenen
 • Niet getest op proefdieren

Samenwerken, informatie delen, netwerkpartners

Contact

INDEKOPERENKETEL destilleerwerkplaats in Gilze | Henk Ploeger en Catharina de Bruin | indekoperenketel@gmail.com | tel 06-18076977 (Catharina) of 06-34068220 (Henk)

INDEKOPERENKETEL is ingeschreven in het Handelsregister met KvK-nummer 71376275 onder de naam H&C Aromalab op 9 april 2018 te Breda. BTW-nummer 858691607B01