Vorige week hebben we 3 meewerkdagen georganiseerd in het nabij gelegen Chaamse bos. Er was een ruime belangstelling en het weer werd met de dag beter. De eerste dag zijn we begonnen met het oogsten van Douglasspar en hebben daarbij ook een stukje van het bospaadje toegankelijker gemaakt.

In de destilleerwerkplaats hebben we de takjes met behulp van een hakselaar kleiner gemaakt.

In totaal gingen er 3 klapkratten gevuld met gehakselde Douglasspar in de destilleerketel.

Na twee uur destilleren hebben we de ketel afgeplakt een nacht laten staan om de volgende dag de destillatie af te maken.

Hydrolaat van Grove Den maken

De tweede dag hebben we met een iets grotere groep Grove Den (Pinus Sylvestrus) geoogst.

Op een mooie open plek in het bos stonden heel veel jonge dennen. Genoeg om er een aantal van te oogsten. Omdat den bij het hakselen wat problemen geeft heb ik gevraagd aan de meewerkers om de dennentakjes in kleinere stukjes te knippen.

Bij aankomst in de destilleerwerkplaats hebben we de takjes eerst gewogen. Er ging in totaal 2 kg aan takjes in de koperen alambiek. Het doel deze dag was om hydrolaat te maken van de Grove Den.

ALAMBIEK 20 liter  foto: Chantal Ruijgrok

Voor het maken van een kwalitatief goede hydrolaat is destilleren in koperen een must. Deze dag hebben we tegelijkertijd de destillatie van de Douglasspar afgemaakt.

foto: Chantal Ruijgrok
Er was voor de deelnemers dus veel te ruiken en te zien. Het heeft één deelneemster geïnspireerd tot het schrijven van een leuk artikel over deze meewerkdag op haar blog. Een aanrader om haar blog eens een keer te lezen!
lunchpauze
Op de derde en laatste meewerkdag hebben we op dezelfde open plek in het Chaamse bos 4 klapkratten met voornamelijk jonge Grove Den geoogst. Tijdens lunchtijd hebben we in totaal 15 kg in kleinere stukken geknipte den in de ketel kunnen stoppen.
vullen van de ketel

 

ketel afplakken

Bij deze destillatie ging het om het maken van etherische olie. Omdat de hoeveelheid olie nogal afhangt van allerlei factoren waaronder oogsttijd is het interessant om te weten of eind oktober nog geschikt is om olie te maken. Gezien het weer, te koud voor de tijd van het jaar en weinig zon, had ik daar niet zo´n hoge verwachtingen over.

den- en sparhydrolaat
Na drie dagen destilleren met de hulp van enthousiaste meewerkers hebben we de volgende resultaten kunnen boeken:
25 mL Douglasspar olie
20 mL Grove Den olie
2x 750 mL Grove Den hydrolaat (in koper gedestilleerd)
3x 750 mL Douglasspar hydrolaat (in rvs gedestilleerd)
De opbrengsten zijn lager dan bijvoorbeeld de destillaties die ik in het voorjaar van 2011 gedaan heb.
Normaal gesproken kom ik voor Grove Den op een percentage van 0,25% en Douglasspar van 0,5% uit.
Al met al waren het voor Catharina en mij drie waardevolle dagen, inspirerend en zoals we hebben begrepen ook voor de deelnemers!
foto: Chantal Ruijgrok